"Umjesto da se bave svojim poslom i grade projekt od 100 milijuna kuna, Žmegač i Kočet ponovo lažu!"

VV | 16.3.2022. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Općina Donja Voća zajedno s okolnim općinama partnerima na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta, donijela je nedavno odluku o izlasku iz projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“ .

- Zajednički izlazak iz projekta dogovoren je zbog prevelikog rizika kojim bi se izložile općine nastavkom projekta, a glavni problem je financijske prirode, odnosno trošak od 23 milijuna kuna koje bi 7 općina i grad Lepoglava kao partneri sudionici projekta trebali međusobno osigurati, a što je samo početak u odnosu na buduće troškove - priopćili su iz Općine Donja Voća.

- Svi dosadašnji troškovi po ovom projektu nastali su za vrijeme bivše općinske vlasti u Donjoj Voći, usporedno s problemima koji su se tada pojavili, počevši od zaključka Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koja je utvrdila brojne nepravilnosti u provedbi postupaka po projektu - naveli su, dodavši da je "navedeni projekt proglašen i od strane nadležnih državnih institucija kao visokorizičan, a vezano uz financijske kapacitete jedinica lokalne samouprave nosioca projekta, odnosno Općine Donja Voća".

Nezadovoljan tvrdnjama iz Općine, javio se svojim priopćenjem Krunoslav Jurgec, bivši načelnik Donje Voće, njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Sanja Kočet očigledno svojim lažnim i pokvarenim izjavama dokazuje da sumnja kako vjerojatno nije sposobna niti pasti pure a kamoli voditi neki suvisli posao doista ima mjesta! Zašto je jedna takva dokazano nesposobna individua uopće došla u mogućnost da Općini Donja Voća ali i cijelom Konzorciju Donja Voća učini štetu koja će se mjeriti u stotinama milijuna kuna treba pitati onoga koji se godinama iz petnih žila trudio lažima i konstrukcijama umanjiti moj doprinos razvoju Donje Voće ali i sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije.

Stoga smatram da su Željko Žmegač i Sanja Kočet prvi među onima koji će kako izgleda biti odgovorni za to što će Konzorcij Donja Voća ostati bez planiranih prihoda većih od 200.000.000,00 kn u trajanju vijeka projekta razvoja širokopojasnog pristupa. Taj podatak nisam ja izmislio iz glave veće ga je 2019 godine potvrdila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), istu Potvrdu dostavljam u prilogu.

Te će tako propasti projekt financijske vrijednosti investicije u iznosu od 92.728.422,20 HRK, pri čemu je predmetnim Ugovorom odobreno EU sufinanciranje Projekta (dodjelom bespovratnih sredstava) u iznosu od 64.570.269,81 HRK što se očigledno ne zna i ne može iskoristiti i provesti u djelo, bez mene kojeg se blati!

Projekt koji sam ja osobno osmislio, pripremio i vodio sve do trenutka mojeg odlaska odnosno kad mu nisu „presudili“ Žmegač i Kočet! Angažiranjem kojekakvih „vanjskih suradnika“ tipa „Konzultantice iz Zagreba“ odnosno gđe. Ljubice Galić, Predsjednice KUD-a Voća, što je svakako iznimna referenca za takav posao!! Ili pak izvjesnog Saše Novoselca, čija je referenca uvođenja u posao očito bila rad u Hotelu Turist ili svjesno lažno predstavljanje da je bio sudac na Sudu u Varaždinu, što je naravno službeno od Suda i demantirano. No taj isti „vanjski suradnik“ je od mjeseca listopada 2021 godine zaposlenik tvrtke AC GROUP vlasnika Željka Žmegač!

Nadalje izvjesna Sanja Kočet ima obraza i hrabrosti ponovo izjaviti da je ovaj projekt „pun problema i loše pripremljen“, iako su za njega svoju suglasnost dali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje i to 2020 godine, a nakon toga smo i potpisali Ugovor 31. srpnja 2020 godine. Dali ovom konstatacijom Sanja Kočet i Željko Žmegač utvrđuju krivotvorenja kod spomenutih, dali su i njih prijavili USKOK-u?!

Potom su u 2021 godini provedene dvije EX ANTE kontrole i dva prethodna savjetovanja, na koje NITKO nije imao primjedbi!

Nakon toga je u 2021 godine sama „načelnica“ Kočet objavila javnu nabavu iako je iz iste trebala izuzeti radi sukoba interesa tvrtke koje su povezane sa njom samom ali i Željkom Žmegačem, koji je Predsjednik vijeća i njezin glavni šef a koji se sakriva iza takove individue! Dali su možda to prijavili USKOK-u?

Javna nabava je provedena bez ikakvih primjedbi i žalbi, sama Kočet je nakon toga donijela Odluku o odabiru i potpisala Ugovor sa izvođačem koji sada želi raskinuti a da niti sama nije svjesna kako to ispravno napraviti?

Naravno da je i takav slučaj propisan u Ugovoru koji sam ja pripremio i potpisao a ovakva individua ga sada lažno i nesposobno pokušava raskinuti. U tome Ugovoru čiji komplet ima 184 stranice a iz kojeg duo Žmegač/Kočet očito nisu pročitali niti 184 SLOVA stoji u Prilogu II., članak br. 27 kako se može raskinuti Ugovor.

Naravno da Žmegač i Kočet to nisu napravili no imali su obraza mene ponovo javno spomenuti ALI pritom prešutjeti da će našem kraju moguće učiniti štetu koja će se brojiti u stotinama milijuna kuna!?

Naravno da je Kočet Sanja iza koje se skriva Željko Žmegač konstatirala da „Navedeni projekt proglašen je i od strane nadležnih državnih institucija kao visokorizičan, a vezano uz financijske kapacitete jedinica lokalne samouprave nosioca projekt, odnosno Općine Donja Voća.” no zaboravlja napisati koje su to institucije i kada se to konkretno desilo?

Da li je Sanja Kočet navela da su sredstva za ovaj projekt osigurana u proračunu Općine Donja Voća za 2022 godinu, koji su izglasali vijećnici u Općinskom vijeću kojeg vodi Željko Žmegač?! Ako već ništa ne znače osigurana sredstva u proračunu 2021 godine ili odobrenje za kredit Ministarstva financija vezano za osiguranje sredstava u ovom projektu, koje također prilažem!

Sve to poštovani na žalost dovodi ovaj krasan projekt u sferu suspektnog i onog kojim će se doista morati baviti određene Institucije. Umjesto ga sada svjedočimo radu na terenu i gradnji infrastrukture kakvu nema niti jedna JLS-e u našoj Županiji ali i šire!

Ja sam u petak poslao dopis u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kao PT1 u Ugovoru te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje PT2 te Korisniku iz Ugovora koji sam ja u ime Konzorcija Donja Voća sa prije spomenutima potpisao 2020 godine. Gdje ih informiram o stanju ovog projekta i medijskim natpisima odnosno nedostatku dokumentacije koju je potrebno onda donijeti te objaviti prije bilo kakve javne objave! Obzirom da to nisu učinili ostali članovi Konzorcija Donja Voća, koliko je meni osobno poznato.

Što će oni reći na ove nesuvisle postupke Sanje Kočet ostaje da vidimo u skoro vrijeme a tko će se onda i kako baviti ovim projektom sigurno će biti preneseno u medijima!

Na kraju želim se javno zahvaliti svim žiteljima Konzorcija Donja Voća ali i ljudima iz drugih krajeva na podršci koju mi pružaju ovih dana i izražavaju svoju konsterniranost da je nešto tako moguće i koji ne vjeruju da se dozvolilo da nesposobna i pokvarena individua uništi gospodarski i društveni život u našem kraju te sve Jedinice lokalne samouprave uskrati za takove prihode kakvu ovaj PROJEKT BUDUĆNOSTI ima!"

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci