"Zeleno svijetlo" za izvlaštenje zemljišta u Lunjkovcu: geotermalna elektrana pred projektiranjem Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Zeleno svijetlo" za izvlaštenje zemljišta u Lunjkovcu: geotermalna elektrana pred projektiranjem

IHR/Varaždinske vijesti | 6.3.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Bukotermalu, društvu u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, županijski vijećnici na današnjoj su sjednici Skupštine Varaždinske županije jednoglasno dali pozitivno mišljenje na temelju kojeg mogu pokrenuti postupak izvlaštenja za česticu u Lunjkovcu koja se nalazi na istražnom prostoru „Lunjkovec - Kutnjak“.

- Na tom istražnom prostoru obavljena su sva potrebna istraživanja koja su potvrdila da je na dubini od 2.430 metara nalazište geotermalne vode topline 142,03 stupnja, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije. Bukotermal je trenutno u postupku ishođenja dva posljednja rješenja na temelju kojih možemo krenuti u projektiranje, a potom i u izgradnju same geotermalne elektrane. Međutim, da bi to bilo moguće, nužno je otkupiti česticu u Lunjkovcu koja je u vlasništvu tvrtke INA, a s kojom ni nakon više godina Bukotermal nije uspio riješiti kupoprodaju te je nužno pokrenuti postupak izvlaštenja – rekao je župan Anđelsko Stričak na današnjoj sjednici Županijske skupštine.