Robert Pašičko o zelenoj energiji na Geotehničkom fakultetu Foto: Martin Novosel

Zelena energija i Niskougljična strategija su nužnost ususret klimatskim promjenama

| 29.11.2017. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Globalna promjena klime jedan je od najvećih izazova čovječanstva danas, pri čemu sektor energetike sudjeluje u emisiji 85 % stakleničkih plinova te se od njega i očekuje najveće smanjenje emisija. Uloga nove zelene energije u smanjenju emisija bila je tema na današnjem znanstvenom skupu o Niskougljičnom razvoju: paralelnom razvoju zelene energije, zapošljavanja i zaštite okoliša koji se održao u multimedijskoj dvorani na varaždinskom Geotehničkom fakultetu.

- Koji su to oblici energije koji se mogu ovdje na sjeverozapadu iskoristiti? Koji su korisni, koji su štetni i što možemo planirati za budućnost? Ovaj današnji skup je međunarodni i dolaze nam gosti iz Slovenije i BiH-a koji će nam dati neke primjere kako su riješili situacije u svojim zemljama i na koje su prepreke naišli - rekao je Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja je suorganizator ovog skupa u suradnji sa Geotehničkim fakultetom, te koji je na skupu govorio o temi "O počecima elektrifikacije grada Varaždina".

U listopadu 2014., Europsko vijeće je usvojilo klimatsko-energetski okvir kojim je postavilo cilj smanjenja emisija 40 % do 2030. godine. Također, postavljen je cilj udjela obnovljivih izvora energije do 27 % i indikativni cilj smanjenja energetske potrošnje do 27 %. Republika Hrvatska upravo završava Niskougljičnu strategiju koja daje odgovore na izazove smanjenja klimatskih promjena u našoj domovini.

- Hrvatska je Niskougljičnu strategiju počela raditi još 2011. godine među prvim zemljama u Europi. Od onda se izmijenilo šest ministra, a još nismo imali ni javnu raspravu, a sama strategija nije dovršena. Nadam se da se na ovakvim skupovima gdje se može čuti i glas javnosti može to ubrzati jer se to i treba ubrzati - rekao je Robert Pašičko, docent na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, koji je na skupu govorio na temu "Novih koncepta zelenog razvoja i njihova primjena u energetici".

- Nadam se da ćemo pomoći u izgradnji tzv. "softverske" infrastrukture tj. znanja i vještina koje su potrebne da svi skupa razvijemo svijest o potrebi zaštite okoliša. Organizatorima želim puno uspjeha na ovom znanstvenom skupu jer je najvažnije da iza njega ostanu članci, znanstvene spoznaje i razmjena iskustava koje bi nama u politici i javnim ustanovama dale smjernice da znamo što nam je za napraviti za zaštitu okoliša - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok koji je također prisustvovao na skupu.

DSC00625.jpg

DSC00621.jpg

DSC00615.jpg

DSC00604.jpg

DSC00596.jpg

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci