Zbog velike navale HZZ je privremeno obustavio obradu zahtjeva za “digitalne” vaučere, ali samo za zaposlene

MGA | 13.3.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Oni koji nisu stigli iskoristiti odobreni vaučer za besplatno obrazovanje, mogu podnijeti novi zahtjev, ali tek tri mjeseca nakon što im istekne stari vaučer. No, zasad je obustavljena obrada novih zahtjeva za zaposlene osobe. Za vaučere iz digitalnih vještina namijenjeno je 12 milijuna, a iznos je, prema procjeni s obzirom na broj zaprimljenih i odobrenih zahtjeva, već otprilike na 11 milijuna eura.

Vaučeri za besplatno obrazovanje, koji se odobravaju putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izazvali su pravu pomamu, posebice za tečajeve s područja digitalnih vještina. Prema podacima HZZ-a za njih se u kratkom vremenu prijavilo više od 10.000 ljudi, pa su zbog velike potražnje novi zahtjevi trenutačno na čekanju. Također doznajemo od pojedinih korisnika vaučera s varaždinskog područja, da su na obradu svojih zahtjeva čekali dulje od predviđenih 10 dana. Odobrenje za dodjelu vaučera dobili su, primjerice, tek nakon mjesec dana, iako su, kako tvrde, dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Odobrenje je stiglo prekasno, kažu, da bi se uključili u željenu edukaciju, za koju se u međuvremenu već bila formirala grupa, dok za novu grupu nije bilo dovoljno kandidata. Čitateljica, koja nam se obratila s takvom situacijom, kaže da će joj vaučer propasti jer ga može iskoristiti u roku od šest mjeseci, a to će, boji se, biti prekratak rok do formiranja nove grupe za odabrani tečaj. Također je, kaže, dobila informaciju da se vaučeri više neće odobravati zaposlenim osobama, pa smo sva ova pitanja i nedoumice provjerili kod HZZ-Područnog ureda Varaždin.

Pitali smo ih je li velika potražnja za vaučerima bio razlog što su nekima kasnila odobrenja njihovih zahtjeva. Iz varaždinskog HZZ-a odgovaraju da je radi utvrđivanja opravdanosti zahtjeva za dodjelom vaučera podnositelj dužan priložiti ponudu pružatelja usluge obrazovanja, životopis s točno traženim podacima te svjedodžbu ili diplomu kao dokaz o najvišoj stečenoj kvalifikaciji.

- Uredan zahtjev Zavod je dužan ocijeniti u roku od 10 dana. Ako je zahtjev nepotpun ili neispravan, Zavod će u roku od 8 dana od njegova primitka obavijestiti korisnika o potrebi ispravka ili dopune zahtjeva. Korisnik je dužan u roku od 8 dana od primitka obavijesti izvršiti ispravak tj. dopunu zahtjeva. Dopunjen i ispravljen zahtjev rješava se kada ga korisnik dostavi, u okviru navedenih rokova - odgovaraju iz HZZ-Područnog ureda Varaždin.

Također smo pitali hoće li oni, koji su dobili vaučer, ali ga nisu stigli iskoristiti, moći koristiti vaučer u nekoj drugoj obrazovnoj instituciji ili hoće li im biti produljen rok za njegovo korištenje. Iz HZZ-a odgovaraju da programi obrazovanja, za koje se dodjeljuju vaučeri, mogu trajati najdulje do 6 mjeseci za korisnika nezaposlenu osobu odnosno do 10 mjeseci za korisnika zaposlenu osobu.

- Odobreni vaučer može se aktivirati u roku od 6 mjeseci od datuma odobrenja zahtjeva. Podnositelj zahtjeva, koji se u navedenom roku ne uključi u program obrazovanja, može podnijeti novi zahtjev za dodjelu vaučera po isteku roka od 3 mjeseca od dana istjecanja valjanosti - pojašnjavaju u HZZ-u. Međutim, pitanje je hoće li se vaučeri za digitalne vještine i dalje odobravati zaposlenima, jer su za njih dosad potrošena gotovo sva namijenjena sredstva...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...