Zbog radova na dionici Zaprešić - Zabok, privremena regulacija željezničkog prometa Foto: Ilustracija/Varaždinske vijesti

Zbog radova na dionici Zaprešić - Zabok, privremena regulacija željezničkog prometa

Varaždinske vijesti | 22.11.2018. u 20:22h | Objavljeno u Aktualno

Zbog radova na modernizaciji i elektrifikaciji dionice pruge Zaprešić-Zabok, od 23. do 25. studenoga vrijedit će privremena regulacija željezničkog prometa.

Zbog radova na ugradnji tamponskog sloja pruga Zaprešić – Čakovec bit će zatvorena za sav promet između kolodvora Zaprešić i Zabok od petka 23. studenoga u 8.35 sati do nedjelje 25. studenoga u 17.40 sati.

U tome razdoblju putnike će na relacijama Zaprešić – Zabok i obratno, Krapina – Đurmanec i obratno te Krapina – Hromec i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi prema rasporedu koji možete pogledati na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture (www.hzinfra.hr), a obavijesti su istaknute i u kolodvorima i stajalištima.

Također, u petak 23. studenoga vlak br. 790 (Zagreb GK 15.18 – Kotoriba 18.24) neće voziti na relaciji Zagreb GK – Zaprešić. Zbog toga će na toj relaciji putnici vlaka br. 790 biti prevezeni vlakom br. 8052, koji će iz Zagreb Glavnog kolodvora polaziti u 15.18 sati.

U subotu 24. studenoga vlakovi br. 3004 (Zagreb GK 7.30 – Kotoriba 11.00) i 3016 (Zagreb GK 18.12 – Varaždin 21.03) neće voziti na relaciji Zagreb GK – Zaprešić. Zbog toga će na toj relaciji putnici vlaka br. 3004 biti prevezeni vlakom br. 8016, koji iz Zagreb Glavnog kolodvora polazi u 7.39 sati, a putnici vlaka br. 3016 bit će prevezeni vlakom br. 8068, koji iz Zagreb Glavnog kolodvora polazi u 18.23 sati.

U subotu 24. studenoga na relaciji Zaprešić – Zagreb GK putnici zamjenskog autobusa za vlak br. 3101 bit će prevezeni vlakom br. 8017, koji iz Zaprešića polazi u 6.54 sati, a putnici zamjenskog autobusa za vlak br. 3005 bit će prevezeni vlakom br. 8019, koji iz Zaprešića polazi u 7.19 sati.

Putnici direktnih vlakova na relaciji Zabok – Zaprešić i obratno prevozit će se posebnim direktnim autobusima cestom D-1, dok će putnici koji putuju iz kolodvora Novi Dvori, Luka i Veliko Trgovišće te iz stajališta Pojatno, Kupljenovo i Žeinci i obratno biti prevoženi autobusima koji će se zaustavljati u centrima naselja, blizu kolodvora i stajališta. Zbog posebne regulacije željezničkog prometa očekuju se kašnjenja.

Zbog radova očekuje se i posebna regulacija cestovnog prometa na području grada Zaprešića te izmjena trase linije ZET-ova autobusa broj 172, o čemu se putnici mogu informirati na mrežnoj stranici grada Zaprešića (www.zapresic.hr).

Sljedeći ciklusi tzv. zatvora pruga očekuju se od 27. do 29. studenoga, od 1. do 3. prosinca te od 5. do 7. prosinca, a informacije o regulaciji željezničkog prometa moći će se naći na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture (www.hzinfra.hr) te u kolodvorima i stajalištima.

- Ispričavamo se putnicima zbog poteškoća koje bi mogli imati zbog presjedanja u autobuse i kašnjenja vlakova - poručili su iz HŽ Infrastrukture.

Dionica Zaprešić – Zabok jedna je od najprometnijih dionica kojom se prosječno preveze oko 100 tisuća putnika na mjesec. Riječ je o dionici dugoj oko 24 km na regionalnoj pruzi Zaprešić – Čakovec. Po završetku modernizacije i elektrifikacije vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h pa će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto. Povećanjem nosivosti pruge ukinut će se trenutačna ograničenja te će na trasi biti omogućeno prometovanje vlakova dopuštene mase od 22,5 tone po osovini. Rekonstrukcijom i elektrifikacijom te dionice povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širemu području grada Zagreba.

Osim elektrifikacije dionice u sklopu projekta rekonstruirat će se sedam kolodvora i stajališta. U kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok izgradit će se novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta te će biti rekonstruirane kolodvorske zgrade. U svim kolodvorima i stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika, a ugradit će se i novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te uređaji daljinskog upravljanja prometom. Suvremenim automatskim osiguranjem bit će modernizirano 15 željezničko-cestovnih prijelaza, četiri će prijelaza spojnim cestama biti preusmjerena na susjedne prijelaze, a jedan će biti ukinut. U kolodvoru Zabok razdvojit će se dijelovi namijenjeni za putnički i teretni kolodvor te će se izgraditi nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ured za prometno osoblje. Svi ti radovi osigurat će građanima ugodnije i brže putovanje željeznicom i omogućiti bolju prometnu povezanost.

Naručitelj radova i nositelj projekta je HŽ Infrastruktura, a u provedenome postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je tvrtka SWIETELSKY. Ugovor za radove na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok u vrijednosti gotovo 531 milijun kuna, a koji se s 85 posto sufinanciraju sredstvima iz Kohezijskog fonda (85 posto) putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a preostali dio financira se iz državnog proračuna, potpisan je u Zaprešiću 12. lipnja 2018. Radovi su počeli ove jeseni, a trajat će do kraja 2021. godine.

Označeno u