Zbog novog soja koronavirusa - omikrona HZJZ objavio nove preporuke

Varaždinske vijesti | 7.12.2021. u 16:22h | Objavljeno u Aktualno

HZJZ je objavio novu preporuku za postupanje s oboljelima i bliskim kontaktima oboljelih, i to zbog novog soja koronavirusa, omikrona.

Prema novim pravilima, i cijepljene osobe i one koje su preboljele virus idu u izolaciju ako su bliski kontakt osobe koja je zaražena sojem omikron. U izolaciji su i za vrijeme dok se sumnja da njihov kontakt ima omikron soj, a mogu izaći iz nje tek kada se ta mogućnost isključi sekvencioniranjem.

Ako se ne radi o omikronu, odnosno ako je netko bliski kontakt osobe koja je zaražena delta varijantom, taj bliski kontakt neće ići u izolaciju ako je prebolio koronavirus ili ako je cijepljen, sve dok ne razvije simptome zaraze. Također, karantena za slučajeve koji nisu omikron ili za koje se to ne sumnja je određena na 10 dana, dok je za omikron 14 dana.

HZJZ navodi da se u svrhu zdravstvenog nadzora u karanteni bliskim kontaktima definira osobe koje: dijele kućanstvo s bolesnikom, imaju izravan tjelesni kontakt s oboljelim od bolesti covid-19, imaju nezaštićen izravni kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od bolesti covid-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu),imaju kontakt licem u lice s oboljelim od bolesti covid-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta, borave u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim od bolesti covid-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta, bliski kontakt može predstavljati i boravak u zatvorenom prostoru na udaljenosti većoj od dva metra, ovisno o tome ima li bolesnik simptome nošenju maski, o ventilaciji prostorije. HZJZ napominje kako svaki pojedinačni kontakt u zatvorenom prostoru treba individualno procijeniti, bliski kontakt je i zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od bolesti COVID-19 ali i ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme, bliski kontakt je i onaj ostvaren u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza ili sa strane; to su i suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja, kao i osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

Cijelu preporuku pogledajte ovdje.

Označeno u