Zbog Mercatora peticija i prosvjed, a Eurospin bliže groblju pa ništa Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog Mercatora peticija i prosvjed, a Eurospin bliže groblju pa ništa

Ivica Kruhoberec | 16.9.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Izgradnju trgovačkog centra desetak metara od varaždinskoga groblja, koje ima status zaštićenog spomenika parkovne arhitekture i kulturno je dobro, ne podržava većina onih koju su sudjelovali u anketi na našem portalu.

Međutim, to neće zaustaviti izgradnju još jednog trgovačkog objekta u tom dijelu Varaždina, kad na susjednoj parceli svojedobno ni peticije ni prosvjed nisu zaustavili izgradnju trgovačkog centra Mercatora, koji je kasnije preuzeo Konzum, budući da je i to (bilo) sukladno GUP-u.

Mercator je 2008. godine na natječaju za 18 mil. kn kupio 15 000 kvadrata istočnog dijela rasadnika Parkova u Krklecovoj ulici. Naglašavajući da razloga za nezadovoljstvo nema, tadašnji direktor Parkova Miljenko Ptiček ukazivao je da će budući trgovački centar biti od groblja udaljen 120 metara, kao i zgrada Geotehničkog fakulteta, dok će između biti prometnica, zeleni pojas i zapadni dio rasadnika u kojoj će se izgraditi kućom leptira. Ovi argumenti nisu zanimali dio građana, posebice one neposredno uz buduće gradilište. Strahujući za “svoj mir i zelenilo”, tvrdili su da centru nije mjesto na dijelu rasadnika i zbog blizine groblja.

- Kako je moguće da se kraj varaždinskog groblja, spomenika kulture, i uz iznimno prometnu ulicu G Krkleca, dopušta izgradnja trgovačkog centra, pitali su se žitelji Krklecove, Plazzerianove, Ebnerove i ostalih ulica četvrti oko groblja početkom 2008 godine, kada im je postalo jasno da na prodani dio rasadnika stiže Mercator...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u