Nakon kobne svadbe pozitivan i svećenik pa načelnik poziva na pridržavanje mjera da ne bi bilo sankcija

vv | 27.8.2020. u 19:36h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Stožera civilne zaštite Općine Vinica Miroslav Kelemenić i načelnik Općine Marijan Kostanjevac pozivaju  žitelje Općine Vinica na pojačani oprez i potrebu pridržavanja pojačanih epidemioloških mjera u sljedeća dva tjedna, odnosno do smirivanja epidemiološke situacije, koja je narušena nakon svadbe mladenaca iz jednog mjesta na području viničke općine.

Kao što smo izvještavali, nakon svadbe, održane još pretprošle subote u objektu u blizini Ivanca, zaraza je utvrđena kod dvadesetak uzvanika od stotinjak, od kojih su neki završili i u bolnici. Nažalost, to još uvijek nije konačna brojka jer su sudionici svadbe zog brojnosti o zarazi obavještavani i nakon šest dana, a još i kasnije njihovi kontakti.To sve otvara niz pitanja, a svakoko prvo je jesu li se kod priređivanja svadbe poštivale sve propisane mjere, primjerice mjerila tjelesna temperatura te pitalo ima li kakve druge simptome.

Dok se čekaju odogovori na ova i druga pitanja, odnosno da se vidi jesu li nadležni izvuku određene pouke, iz Općine šalju apel.

- Posebno ukazujemo na potrebu pridržavanja mjera kako ne bilo potrebe za sankcijama od strane nadležnih tijela, poručuju.

Povod je obavijest voditeljice epidemiološke djelatnosti  ZJZ Varaždinske županije Katice Čusek Adamić, dr. med., koju donosimo u nastavku.

S obzirom da je u Župi Vinica  Covid pozitivan svećenik, a izvorište epidemije je svadba koja je inicijalno dovela do širenja virusa u populaciji unutar Općine Vinica, voditeljica epidemiološke djelatnosti predlaže pojačani oprez i upozorenje za stanovnike Općine, a koji se odnose na pojačane epidemiološke mjere za stanovnike a to su :

 -  nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru i dezinfekcija ruku

 - socijalna distanca među stanovnicima

-  kontrola  rada i okupljanja u ugostiteljskim objektima u kafićima, restoranima, klubovima  i sl. ,

-  kontrola okupljanja i   druženja ispred trgovina i dr. sličnih objekata

- odgoditi  organizirane manifestacije koje su predviđene u Općini od različitih društava ( DVD, KUD i sl.)

-  pojačati kontrolu i trijažu djece prilikom prijema u vrtić ( ne primati djecu roditelja koji su u samoizolaciji)

- zatvoriti staračke domove za posjete i izlaske i pojačati kontrolu zdravstvenog stanja zaposlenog zdravstvenog i nezdravstvenog osoba koje rade uz obavezno poštivanje  epidemioloških mjera 

-   pojačani oprez u zdravstvenim ustanovama koje rade u Općini uz strogu trijažu ulazaka u Ustanove i primjenu adekvatne zaštitne opreme

- rad u trgovinama organizirati na način da imaju između smjena stanku za čišćenje i dezinfekciju

- odgoditi treninge i nogometne utakmice svih kategorija s područja Općine  u sljedeća dva tjedna do smirivanja epidemiološke situacije

-  javno obavijestiti stanovnike o potrebi da se jave na broj pripravnosti Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije 099 211 98 02, a bili su u neposrednom kontaktu sa svećenikom koji su primali pričest,obavljali savjetovanja, kućne posjete, pogrebe  i  ispovijedi od 19.08. do 24.08. 2020. Naglasak na misu u nedjelju za one koji su bili čitači, ministranti i aktivni sudionici na misi i oni  koji su primili pričest.

-Navedene mjere će se primjenjivati do trenutka kada ne dođe do poboljšavanja epidemiološkog stanja u vašoj Općini, zaključuje epidemiologinja.