Zaživio projekt zdrave prehrane u varaždinskim školama: Više od 80 posto roditelja i djece je - zadovoljno

vv | 12.4.2023. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

-Najvažnije je bilo osigurati zdravu prehranu djeci kad smo vidjeli koliko djece ima različitih bolesti uzrokovanih nepravilnom prehranom i da ih je gotovo 30 posto pretilo - rekao je Bosilj

Realizacijom projekta zdrave prehrane pod imenom "Čarobna osmica" Grad Varaždin će postati prvi grad u Republici Hrvatskoj u kojem će sve osnovne škole imati pravilno koncipiran sustav zdrave prehrane, a ujedno i educirane učenike, roditelje, nastavnike te osoblje koje rukuje hranom. Jedan je to od najvažnijih zaključaka nakon što su gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković obišli kuhinju II. osnovne škole, dobili informacije te provjerili kako se u osnovnim školama provode projekti uvođenja zdrave prehrane.

prehrana_zdrava_4.JPG

prehrana_zdrava.JPG

Nakon razgledavanja kuhinje i razgovora s kuharicama, ravnateljicom i stručnjacima za prehranu gradonačelnik Bosilj je izjavio:

- Ovdje je bilo prije katastrofalno stanje. Uložili smo u kuhinju preko 250 tisuća kuna kako bi se uopće mogao provoditi ovaj projekt zdrave prehrane. Još imamo malih problema u IV. osnovnoj školi koje ćemo riješiti tijekom ljeta, a dogradit ćemo i jedan dio VI. osnovne škole. Time će sve osnovne škole biti u potpunosti opremljene za provođenje projekta zdrave prehrane. Nama je bilo najvažnije osigurati zdravu prehranu djeci kad smo vidjeli koliko djece ima različitih bolesti uzrokovanih nepravilnom prehranom i da ih je gotovo 30 posto pretilo. Grad Varaždin je uz certifikat ministarstva znanja i obrazovanja prvi krenuo u takav projekt. Educirane su naše vrijedne kuharice. Projekt je proteklo polugodište zaživio i sad imamo odlične povratne informacije jer je preko 80 posto roditelja i djece zadovoljno. Zbog brzog tempa života i prehrambenih navika ima i onih koji su manje zadovoljni, ali je mislim da je ovo odličan projekt i jedna sjajna priča.

prehrana_zdrava_3.JPG

Njegove riječi potvrdilo je dvoje varaždinskih nutricionista, Anita Car i Davor Hostić, koji su osmislili projekt "Čarobna osmica - pravilnim hranjenjem za zdravi život“. Projekt je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osmišljen je za djecu svih osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin. Projekt je s realizacijom krenuo u svibnju, 2022. godine. U prvoj etapi se krenulo s procjenom raspoloživosti infrastrukture kuhinja svih osnovnih škola te edukacijom kuhara i odgojno-obrazovnih djelatnika. S obzirom da je edukacija ključni segment u ispunjavanju očekivanih ishoda, u drugoj etapi projekta koji je započeo s novom školskom godinom, edukacija se po školama provela kod predstavnika Vijeća roditelja i odgovarajućeg broja učenika. Uz edukacije, provela su se i istraživanja o procjeni prehrambenih navika djece.

U svrhu provedbe programa Čarobna osmica iz proračuna je izdvojeno nešto više od 10 tisuća eura.