Završeno uređenje plaže Aquacity, a sljedeći je korak osvajanje Plave zastave

| 29.11.2019. u 12:27h | Objavljeno u Aktualno

Završeni su radovi na uređenju jezera Motičnjak u sklopu kupališta Aquacity. Radovi na popularnom kupalištu Varaždinaca izvodili su se posljednjih mjeseci kako bi plaža spremno dočekala kupače sljedeće godine. Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok ističe da je riječ o najopsežnijim radovima na kompleksu Aquacityja u posljednjih deset godina.

- Dio sredstava dali smo iz proračuna te uredili plažu i obalni pojas, pametne klupe i tuševe te ulaz za osobe s invaliditetom. Na proljeće će se urediti vanjski WC-i, klupe i igrališta. Riječ je o vrlo opsežnom i tehnički zahtjevnom poslu pa se radovi nisu mogli odvijati tijekom sezone kupanja, nego kasnije, za što neki građani nisu imali razumijevanja. Ukupno je riječ o čišćenju i održavanju 35.000 kvadrata prostora i 10.000 kvadrata plaže na kojoj je postavljen geotekstil i sada imamo konačno plažu kakva treba biti. Ovo je jedan prekrasan, bogomdani kompleks koji treba čuvati, održavati i razvijati, u skladu s mogućnostima. Ljeti ovdje dolazi i po nekoliko tisuća ljudi, uglavnom oni koji nemaju sredstava za ljetovanje na Jadranu. Restoran sada radi puno bolje, dobili su nove poslove pa se nadamo da će, što se tiče ugostiteljskog dijela, moći sami stajati na nogama, a u održavanju infrastrukture to će i dalje raditi Grad kako bi građanima ovo bilo besplatno. Sigurni smo da ćemo za iduću godinu dobiti i Plavu zastavu - poručio je gradonačelnik prilikom obilaska plaže.

Uređenje jezera Grad je financirao s ukupno 1,17 milijuna kuna, a Ministarstvo turizma sa 480.000 kuna. Najviše je sredstava (oko 1,2 milijuna kuna) utrošeno na uređenje plaže jezera Motičnjak, a ostalo na čišćenje terena i obale te na stručni nadzor.

Radove je izvela tvrtka Hidroing, čiji direktor Danijel Risek ističe da su radove izveli u roku od 25 dana.
- Funkcija geotekstila je da spriječi rast korova na plaži. Radovi su dosta specifični jer se geotekstil postavljao i pod vodom (do dva metra od obale) pa smo angažirali i ronioce, a postavljala se i rampa za invalide u vrijeme višeg vodostaja - opisuje Risek.

Direktor Aquacityja Emir Arnautović nada se da će, s obzirom na sve obavljene radove, nova sezona biti puno bolja i poziva građane da dođu u što većem broju.
- Stabilizirali smo poslovanje restorana, imamo i nekih novih planova a na našim stranicama imamo jako dobre ocjene. Kvaliteta vode je neupitna i to je temelj za dobivanje Plave zastave, tako da pripremamo i taj projekat i nadam se da ćemo uvesti Plavu zastavu, koja je i nekada bila ovdje - rekao je Arnautović.