Zastrašivanje vijećnika?: Mario Lešina zahtijevao stanku zbog prijetnji USKOK-om?

VV | 28.12.2020. u 10:58h | Objavljeno u Aktualno

Počela je 33. sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojoj je glavna točka dnevnog reda i glasanja izglašavanje proračuna za 2021. godinu. Na dnevnom redu po hitnom postupku su se našle i odluke nacrta stečajnog plana nad „Varaždin airport“ d.o.o. u stečaju te odluka kojom bi se s nekretnine na kojoj je izgrađena MBO tvornica izbrisale zabilježbe koje osiguravaju pravnu poziciju Grada u više parničnih postupaka koji su u tijeku protiv T&H Investa nekadašnjeg vlasnika Davora Patafte. Protiv tih odluka su se prethodnih dana javile inicijative Budimo grad i udruga Varaždin bez smeća.

- Detaljna argumentacija zašto sutra glasati protiv odluka za MBO i aerodrom poslana je na e-mail svim vijećnicama i vijećnicima Grada Varaždina. Također je o štetnosti predloženih odluka obaviješten i USKOK. Njemu je poslana dopuna kaznene prijave u kojoj je skrenuta pažnja da su svi iz Vijeća upozoreni na nezakonitosti predloženih odluka po hitnoj proceduri. Ostaje vidjeti kako će sutra glasati... - stoji na objavi na Facebooku stranice Budimo grad koja je prema vlastitim riječima slala mailove svim gradskim vijećnicima.

Te mailove je gradski vijećnik Mario Lešina na aktualnom satu utvrdio kao prijetnje slične onima kada su nacisti preuzimali vlast u Njemačkoj i fašisti u Italiji, dok se s njim složio i Vlado Sevšek koji je ocijenio da je to kazneno djelo i da bi Grad Varaždin trebao podići kaznenu prijavu protiv udruge Varaždin bez smeća.

- Ja sam osobno primio pismo u subotu ili nedjelju gdje se vijećnici zastrašuju USKOK-om, PNUSKOK-om i kaznenim progonom što smatrma negativnom praksom i neprimjerenim s obzirom da to nije prvi put. Tako nešto znamo iz povijesti da je radio Mussolini i njegovi fašisti, a 10 godina kasnije to radio Hitler sa svojim jurišnicima, a poslije rata Makosi u Mađarskoj i Novotni u Čehoslovačkoj. Smatram da je to loša praksa i jako opasno. U pismima koja su do sada išla bilo je i fizičkih prijetnji. Predlažem da u jednom trenutku sjednice napravimo pauzu i da napravimo koordinaciju svih predsjednikla klubova koja su u gradskom vijeću kako bi se očitvali o tom pismu - rekao je Lešina.

- To je već ne znam koji put po redu gdje nam udruga Varaždin bez smeća ukazuje što i kako bismo trebali ponašati i glasati. Ono što posebno bode u oči i smeta jest zadnja rečenica gdje su o prijedlozima spornih odluka obaviješten USKOK i da su svi gradski vijećnici upozoreni na nezakonitost i štetnost navedenih prijedloga. Po meni i po zdravoj logici, ovo je čisto kazneno djelo i prijetnja. Ovime se direktno prijeti gradskim vijećnicima da se glasa onako kako udruga smatra da se treba glasati pa me zanima hoće li Grad Varaždin podnijeti konačno kaznenu prijavu protiv udruge - rekao je Sevšek.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok je najavio da tužbe protiv spmenute udruge slijede.

- Mi ćemo tužiti odgovorne osobe. Vi teško možete razlučiti što je udruga, što je platforma, što je grupa. Njih je ostali koliko ja vidim pet ili šest. To su ljudi koji pišu klevete i laži. Mi smo sve papire oko obveznica predali, ali oni su bezumnim i bestijalnim lažima te uvredama i klevetama u Ministarstvu financijama otvorili da sjednica nije bila zakonita, legalna i legitimna. To je zaustavilo izdavanje obveznica na mjesec i pol dana jer smo se morali očitovati. Ta skupina građana od njih pet-šest pod vodstvom bivšeg odvjetnika defamira i lažima obmanjuje javnost, kao i u ovom slučaju oko dviju točaka u dnevnom redu po hitnom postupku - objasnio je Čehok.