Zašto nema čipova na spremnicima? "To bi bilo preskupo, naći ćemo drugi model kontrole varijabilnog dijela"

MGA | 11.6.2024. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Zašto na polupodzemnim spremnicima u Varaždinu nisu postavljeni čipovi kako bi korisnici plaćali račun za smeće prema količini koju bace u spremnike, nego su svi dobili obične ključeve, jedno je od današnjih pitanja upućeno gradonačelniku Nevenu Bosilju tijekom aktualnog sata varaždinskog Gradskog vijeća.

Odgovarajući na pitanje, gradonačelnik je naveo da se od dosadašnjih zgrada, kod kojih su postavljeni polupodzemni spremnici, za njih 15 podijeljeni ključevi stanarima zgrada, kod kojih su ujedno uklonjeni stari kontejneri. 

- Nisam obećao da će se smanjiti fiksni dio naknade za odvoz otpada, za to se zna koja je procedura, nego samo da će se smanjiti varijabilni dio. Na taj dio cijene možemo utjecati i to bez ugradnje skupih digitalnih ključića i vaga. S obzirom da varijabilni dio cijene nosi maksimalno do 20 posto ukupnog troška odvoza otpada, zaključili smo da bi ta investicija bila neisplativa. Osim toga, vidimo da je i Upravni sud u Zagrebu vrećice proglasio zakonitima tako da će se pred vama naći razrada modela i odlučivat će se o modelu kojim će se moći kontrolirati taj varijabilni dio - kaže Bosilj.