Započinju radovi na izgradnji servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje Foto: Varaždinske vijesti

Započinju radovi na izgradnji servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje

Varaždinske vijesti | 7.9.2019. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Danas je obilježen početak radova na servisnoj cesti u gospodarskoj zoni u Brezju. O investiciji i obuhvatu radova te infrastrukturi govorili su gradonačelnik Ivan Čehok i Željko Bunić, direktor tvrtke Varkom.

- Ovime zapravo započinje izgradnja treće velike gospodarske zone grada Varaždina, nakon Slobodne zone i poslovne zone u Jalkovcu. Ovdje su se doduše pojedinačno gradila postrojenja i objekti, međutim, cijela zona Brezje nije bila u funkciji jer nije bilo infrastrukture. Tvrtka Farmex, odnosno Solvis, je ovdje sad već počela graditi, najavljuje se i druga gradnja, a mi ovime zapravo u smjeru sjever-jug razvijamo komunalnu infrastrukturu i pretpostavke za daljnja ulaganja - istaknuo je Čehok.

Riječ je i projektu izgradnje prometnice i uređenja ostale infrastrukture ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, za koji je Gradu Varaždinu već ranije dodijeljeno gotovo 10 milijuna kuna (9.966.433,33 kn). Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 19 milijuna kuna.

- To je europski projekt. Dobili smo 10 milijuna kuna, a 9,5 milijuna je trebao dati Grad, međutim, mi smo pronašli bolji model, preko državnog fonda, odnosno Hrvatskih voda, tako da će Grad na kraju platiti samo 5,5 milijuna kuna. Varkom započinje radove, izvođač je tvrtka Nigrad, nakon toga slijedi prometnica i sve ostalo. Treba izmaknuti i bale, idući tjedan imamo i sastanak o tome, a vjerojatno na jednom od sljedeća dva Vijeća idemo i s konačnim zbrinjavanjem bala - rekao je Čehok.

- Ovo je važan dan. Već smo razgovarali s općinama Gornji Kneginec i Jalžabet o povezivanju naše tri zone, čime otvaramo mogućnost da ovdje u zoni Brezje koja ima oko 900.000 kvadrata, imamo najveći resurs za ulaganja u Hrvatskoj. Dakle, mi možemo ovdje smjestiti bilo koju industriju, govorilo se i o dolasku Hyundaija, jer ćemo imati stvorene sve pretpostavke, infrastrukturne, prometne, komunalne i sve druge. Ovo je važan gospodarski događaj, i drago mi je da sinergijom države, europskih fondova, Grada i Varkoma stvaramo pretpostavke za daljnja ulaganja - napomenuo je Čehok.

Direktor Varkoma Željko Bunić pojasnio je o kakvim je radovima riječ.

- Ovo je prva faza onog dijela koji se odnosi na komunalnu infrastrukturu, na kanalizaciju. Projekt je podijeljen na dva dijela - sjeverni i južni. Južni projekt će ići krajem godine, a ovaj dio ima rok izvođenja 60 dana. Vrijednost radova iznosi oko 2,5 milijuna kuna s PDV-om, a riječ je o tome da će se položiti mješovita kanalizacija u dužini od oko 700 metara u različitim profilima. Da bi se cesta mogla kvalitetno napraviti, prvo treba napraviti kanalizaciju. Nakon toga slijedi jedan zanimljiv dio, zato što drugi dio tzv. tlačne i sanitarne kanalizacije ide dijelomično i po rubu bala, što znači da ćemo, kada radovi stignu na taj dio, probiti i kroz bale, uz rub. Po završetku radova će cijelo ovo područje komunalno opremljeno kanalizacijom, a sljedeće godine slijedi asfaltiranje i ostali radovi - rekao je Bunić.

brezje_cesta_1.jpg