Započela podjela humanitarnih paketa siromašnim osobama u Varaždinskoj županiji Foto: GDCK Varaždin

Započela podjela humanitarnih paketa siromašnim osobama u Varaždinskoj županiji

I.D./Varaždinske vijesti | 21.3.2017. u 11:57h | Objavljeno u Aktualno

Proteklih je dana počela podjela humanitarnih paketa hrane u sklopu projekta "Humanitarni paket za središnju Hrvatsku" koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije – FEAD, a koji je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ u partnerstvu s 26 društava Crvenog križa s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a cilj je podjelom paketa hrane i higijenskih potrepština pomoći siromašnim osobama ili osobama u riziku od siromaštva.

Korisnici projekta su samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade kojima je pravo utvrđeno Rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb, osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima manjim od 1.500 kn ili manjim od 2.000 kn, samohrani roditelji s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 3.120 kuna, obitelj s troje i više djece s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705 kn, te samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počelo je s podjelom paketa, ukupne vrijednosti preko 600.000 kuna, za sveukupno 1.783 korisnika različitih dobnih skupina s područja grada Varaždina i općina Beretinec, Cestica, Jalžabeta, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec, Vidovec i Vinice. Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec projekt "Humanitarni paket za središnju Hrvatsku" provodi za ukupno 626 korisnika s područja svog djelovanja - gradova Ivanca i Lepoglave te općina Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec.

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof s podjelom prehrambenih paketa u sklopu projekta počinje 22. ožujka, a prema kriterijima za odabir korisnika projekta i raspoloživom broju paketa, definirano je 272 korisnika s područja djelovanja GDCK-a Novi Marof (Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ljubešćica, Breznica, Breznički Hum i Visoko). Korisnici projekta će u svakoj podjeli primiti paket u vrijednosti približno 100 kuna za samca do čak 400 kuna za obitelji s više djece. U tijeku je i podjela paketa na području Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg te će na području grada Ludbrega i općina Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec pakete dobiti 394 korisnika.