Zabrinjavajući podaci istraživanja u Varaždinskoj županiji: Gotovo 20 posto mladih ima suicidalne misli

Napisao/la: -
Zabrinjavajući podaci istraživanja u Varaždinskoj županiji: Gotovo 20 posto mladih ima suicidalne misli Foto: Ivana Dreven

U Studentskom klubu Studentskog centra Varaždin u petak su predstavljeni rezultati istraživanja u sklopu Projekta "Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj".

Istraživanje, čiji je cilj bio ispitati pokazatelje pozitivnog razvoja, rizična ponašanja i internalizirane probleme na uzorku adolescenata, obuhvatilo je 5.317 učenika srednjih škola iz Pule, Varaždina, Splita te Osijeka. U istraživanju je sudjelovalo devet srednjih škola s područja Varaždinske županije (23% učenika iz gimnazija, 55% učenika koji pohađaju četverogodišnje programe te njih 22% koji pohađaju trogodišnje programe). Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 1.647 mladih u dobi od 14 do 19 godina (prosječna dob 16,25 godina).

- Iz Varaždina imamo uzorak od gotovo 30 posto cjelokupne srednjoškolske populacije. Istraživanje je pokazalo slične trendove kao i u ostalim gradovima. Nažalost, dosta su visoke stope problema mentalnog zdravlja, dosta je internaliziranih simptoma, simptoma depresivnosti, anksioznosti i stresa. To nas i najviše zabrinjava. Ipak, vrijedi istaknuti i pozitivne stvari - utvrdili smo i brojne aspekte pozitivnog razvoja adolescenata, kao što su privrženost obitelji, dobri odnosi s prijateljima pa čak i s nastavnicima u školi, namjera da nastave školovanje i studij iako bazično kažu da u školu ne vole ići. U kontekstu društveno-političkih događanja, to je također jedan od znakova da je odgojno-obrazovnom sustavu jako potrebna reforma i da je nastavnicima zaista potrebna podrška. Naime, naše istraživanje pokazuje da u razredu od 25 učenika gotovo da više i nema učenika koji je prosječan u smislu da je nezahtjevan, izložen je brojnim stresovima, a to se onda vidi i u problemima mentalnog zdravlja - napomenula je doc.dr.sc. Miranda Novak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, voditeljica projekta.

Pozitivan_razvoj_adolescenata_u_Hrvatskoj_5.jpg

Posebno je istaknula je razlike koje su utvrđene kod djevojaka i mladića.

- Djevojke su više sklone imati simptome problema mentalnog zdravlja, dok mladići više konzumiraju alkohol i marihuanu i više su podložni eksternaliziranim ponašanjima, posebice kockanju, klađenju i drugim bihevioralnim ovisnostima - naglasila je.

Podaci pokazuju kako je 9,6% mladih markiralo dva ili više dana na mjesečnoj razini. Vršnjačko nasilje je relativno visoko prisutno te 40,2% mladih izvještava da je barem jednom ili više puta svjedočilo vršnjačkom nasilju u zadnja 4 tjedna, a njih 19,9% je i samo bilo žrtvom vršnjačkog nasilja u zadnja četiri tjedna.

Fizičko nasilje u partnerskoj vezi doživljava 8,12% mladih te su mladići ti koji češće prijavljuju nasilje od strane djevojaka. Što se tiče rizičnog seksualnog ponašanja, 26,3% mladih imalo je iskustvo oralnog spolnog odnosa (od te brojke 19,5% imalo je to iskustvo prije 14. godine života). 26,6% imalo je spolni odnos a od onih koji su imali to iskustvo, 8,9% navodi to iskustvo prije 14. godine života. U odnosu na kockanje, najčešće ponašanje je odlazak u sportske kladionice (21,2% mladih odlazilo je u sportske kladionice u zadnja 3 mjeseca) te igranje lota (14% mladih je igralo loto u zadnja 3 mjeseca).

Pozitivan_razvoj_adolescenata_u_Hrvatskoj_3.jpg

Mladi najčešće konzumiraju alkohol te je njih 76,4% konzumiralo alkohol u zadnjih 30 dana. U zadnjih tjedan dana alkohol je konzumiralo 45,5% ispitanika. Provjeravane rodne razlike pokazuju da su mladići češće konzumiraju alkohol od djevojaka. Pri analizi ovih podataka ne treba zaboraviti činjenicu da je točenje i prodaja alkohola mladima do 18. godina u Hrvatskoj zabranjena zakonom. Marihuana je drugo sredstvo ovisnosti koje mladi najčešće konzumiraju: čak njih 15,7% koristilo je marihuanubarem jednom u zadnjih 30 dana dok je 6,4% mladih koristilo marihuanu jednom tjedno ili češće.Utvrđene su rodne razlike u čestini korištenja marihuane i to tako da je češće koriste mladići.

Kada se govori o mentalnom zdravlju adolescenata, vidljiva je visoka razina internaliziranih problema. Tužno i bezvoljno tijekom zadnja dva tjedna osjećalo se više od 27% mladih, njih 14,4% je barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 7,3% je izradilo plan suicida te njih 4,3% izvještava da su pokušali suicid. Više od 34% ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti i njih oko 20% izvještava da ima ozbiljne znakove depresivne simptomatologije i stresa.

Socijalni pedagog Siniša Česi, predstavnik Obiteljskog centra Varaždin, priznao je da ga je iznenadio podatak da gotovo 20 posto mladih ima suicidalne misli, da osjećaju strah, tjeskobu ili depresiju.

- Očito je da dio mladih koji je povučen, koji nije toliko u prvom planu, ima problema. Teško se otvaraju i ne dolaze u institucije koje bi im mogle pomoći pa na tome moramo poraditi. Jedna od ideja je da se pokrenu on-line radionice za mlade i njihove roditelje kako bi iz sigurnosti svoje kuće dobili informacije i podatke o tome kome se i kada obratiti za pomoć – rekao je Česi.

Pozitivan_razvoj_adolescenata_u_Hrvatskoj_2.jpg

Zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je da su rezultati istraživanja jako vrijedni.

- Vrlo veliki uzorak ispitanih učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji zasigurno nam dalje smjernice za aktivnosti s institucionalne razine. Već smo dajući podršku ovom istraživanju te dolaskom na predstavljanje rezultata i okrugli stol pokazali da smo otvoreni za razgovor, ali i pokretanje rješenja za određene probleme adolescenata. Zanima nas na koji način oni razmišljaju, što je naglašeno kao mogući problem, a što je pozitivan smjer u njihovom razvoju. Vjerujem da ćemo, s obzirom da na veliki broj stručnjaka na ovom panelu, ponuditi rješenja koja će voditi prema tome da naša komunikacija s vrlo osjetljivom populacijom bude još bolja, neposrednija i aktivnija – rekao je Paljak.

Pozitivan_razvoj_adolescenata_u_Hrvatskoj_6.jpg

Pozitivan_razvoj_adolescenata_u_Hrvatskoj_4.jpg

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.