Za varaždinske bale u prijedlogu državnog proračuna, odnosno Fondu za zaštitu okoliša, više nema ni lipe!?

vv | 8.11.2019. u 06:13h | Objavljeno u Aktualno

Dok su brojne općine i gradovi u Varaždinskoj i drugim županijama proveli ili provode sanaciju odlagališta svog starog komunalnog otpada barem djelomice, ako ne i u cijelosti novcem iz domaćih i EU fondova, poput Ludbrega i Ivanca,  Varaždin bi oko 90 tisuća tona baliranog otpada, koji već 15 godina leži u Brezju, mogao rješavati sasvim sam. To, naime, proizlazi iz saborske rasprave o državnom proračunu za 2020. godinu tijekom koje je saborski zastupnik prof. dr. Robert Podolnjak (Most) ukazao da za varaždinske bale nije u idućoj i narednih godina predviđena ni lipa!

-Gledao sam malo prije stavke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ostao gotovo šokiran kad sam vidio da sredstva od 20 milijuna kuna, koja su prošle godine bila osigurana za sanaciju odlagališta otpada u Brezju, nisu predviđena u proračunu za 2020. godinu, kao ni kasnije.  A svi znamo da upravo to odlagalište više od deset godina kontaminira tlo i podzemne vode, ne samo Varaždina, nego i okolice pa ne vidim razloga zašto bi se izbacio taj skropan iznos koji je ranije bio predviđen, rekao je Podolnjak u Hrvatskom saboru.

Bivši ministar zaštite okoliša, a danas saborski zastupnik Mosta prof. dr. Slaven Dobrović dodao je da je kao profesor javno kritizirao odluku da se smeće balira.

-Netko je tada neodgovorno, javnim novcem pomagao takvo rješenje i ljude uvjeravao da će sve biti sjajno kada se smeće omota jer će se kasnije moći obrađivati i iskoristit. No, to su sve gluposti koje donose ogromne štete. Za okoliš i ljude. To je vjerojatno bilo lukrativan posao, jer trebalo je nabaviti balirku i nabavljati folije, ali nitko ne pita danas tko je za to odgovoran, ustvrdio je Dobrović.

  

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci