Za Varaždin je dobra nagodba ili - izvanredni izbori!

| 14.4.2022. u 06:28h | Objavljeno u Aktualno

Nema, jednostavno, više smisla, odnosno predragocjeno je vrijeme da se još jedan mandat provede samo u uređenju rotora,  ulica i tome slično, dok se ključni gradski problemi desetljećima ne rješavaju, a investitori zbog toga čekaju ili drugima odlaze.  Toga je valjda uistinu dosta!

Uspješno mirno rješavanje sudskih sporova, veli teorija, završava nagodbom, čiji oblik i sadržaj određuju same stranke. Sudeći po tome, nedvojbeno je uspjeh to što je, nakon višemjesečnih pregovora, dogovorena nagodba za mirno rješenje skoro svih višegodišnjih, desetke milijune kuna vrijedne sudske sporove između Grada Varaždina, JU Gradski stanovi i Varkoma, s jedne strane te, s druge, poduzeća povezanih s obitelji Patafta: T&H Invest (prije VIS – T7 VIS), Vadom ulaganja (prije T7 grupa) i VIS Promotexom, kao i zagrebačkim Prvim faktorom u likvidaciji, koji je od prvi kupio potraživanja.

Kod svake nagodbe obje su strane i zadovoljne i nezadovoljne, ali pretežito su zadovoljne jer da nisu, zacijelo ne bi se ništa ni dogovorili.

A u čemu bi moglo biti zadovoljstvo Grada Varaždina? Ono leži na činjenici da bi se uspio izvući iz spornih kupoprodaja i zamjena zemljišta do kojih uglavnom nije trebalo ni doći. Ili barem ne pod uvjetima koje su se bili dogovorili, posebice cijeni. Zoran je primjer za to kupoprodaja zemljišta na Banfici, koju su svojedobno ugovorili VIS i povezane tvrtke te Grad Varaždin i JUGS, budući da je tijekom čudnovatog i na kraju praktički propalog kaznenog postupka protiv bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, Davora Patafte i ostalih sudski vještak ustvrdio da je cijenu od 200 €/m2 utvrdio prema - naputku djelatnice VIS-a.  I to ne zato jer bi mi ona prijetila ili tome slično, već zato jer je računao da će zbog toga dobivati nove poslove!?

Idealno bi, naravno, bilo kad bi se T&H Investu ili Gradu Varaždinu mogao vratiti svaki kvadrat kupljenog ili zamijenjenog zemljišta. Ali to, nažalost, nije mogće, izuzev na Banfici.

U Brezju nije Gradu Varaždinu tako vraćen dio zemljišta koji je u međuvremenu bivši T7 VIS prodao CE-TA-R—u i C.I.O.S.-u skupa  MBO postrojenjem. No zato je za njega dogovorena naknada na temelju cijene kvadrata koju je odredio vještak.

T&H Investu pak nije moglo biti vraćeno ni svo zemljište u Ul. V. Novaka, budući da se nadopunjuje sa zemljištem Ekos Holdinga, koje je Grad već platio temeljem sudske odluke. Ako je nekima danas sporno  to što se u nagodbi spominje iznos od 149 eura za kvadrat, onda valja podsjetiti da je T7 VIS još 2011. prodao Gradu svoja zemljišta u ul. V. Novaka po cijeni od 149 eura/m2, a dio njih od 6.851 kvadrat kupio je 2006. godine od Ane D. za 188.200 eura, dok je EKOS Holding je tu kupio 12.000 kvadrata od Vlade K. za nešto više od 130.000 eura, a Gradu i JUGS-u je 2011. prodao za 1.634.817 eura (129 eura/m2), odnosno kod obročne otplate 1.888.277 eura (149 eura/m2)! A  2015. kvadrat zemljišta Marlex je obližnja zemljišta platio gotovo upola manjoj nego Grad VIS-u i Ekosu četiri godine ranije!

Međutim, zapravo je najspornije to što se i kako se uopće krenulo u kupoprodaju zemljišta u V Novaka, budući da to što su se VIS i Ekos Holding javili na natječaj APN-a za otkup zemljišta baš ni na što nije obvezivalo Grad Varaždin, koji je trebao prvo javno obznaniti da će kupiti nekretnine za POS, prikupiti ponude te tek onda odlučiti što će i po kojoj cijeni kupiti. Ali prije se nije tako radilo, nego se sve dogovaralo mimo očiju javnosti, sudeći prema izjavama svjedoka u već spomenutom  kaznenom postupku koji je uglavnom propao a da zasada nije baš jasno kako i zašto...

U takvim je okolnostima danas teško je pa i nemoguće danas ispraviti sve što bi trebalo, već treba naći kompromis. A to je, nesumnjivo, dogovorena nagodba, to tim više što obuhvaća i nastavak spora za ništetnost ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada iz 2008., još jednog primjera potpuno netransparentne dodjele posla vrijednog desetke milijuna kuna.    

Stoga, ne bude li na varaždinskom Gradskom vijeću danas prošao prijedlog ugovora o nagodbi kojim bi se napokon mirno riješila većina sudskih sporova između Grada Varaždina i T&H Investa,  koji godinama ne samo prijete gradskoj blagajni, nego i opterećuju javni gradski prostor te priječe rješavanje baliranog otpada koji već skoro 18 godina leži u Brezju - jedino suvislo rješenje su izvanredni izbori za koje bi odgovornost snosili oni koji se nagodbi protive smišljajući svakojake izgovore. Nema, jednostavno, više smisla, odnosno predragocjeno je vrijeme da se još jedan mandat provede samo u uređenju rotora,  ulica i tome slično, dok se ključni gradski problemi desetljećima ne rješavaju, a investitori zbog toga čekaju ili drugima odlaze.  Toga je valjda uistinu dosta!