Za podmirivanje dijela dugova dobavljačima i veledrogerijama, varaždinskoj bolnici Vlada RH odobrila više od 3,2 milijuna eura

Varaždinske vijesti | 4.7.2024. u 15:28h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Republika Hrvatska te onima kojima su osnivači županije, s ciljem pokrivanja dijela dugova prema dobavljačima i veledrogerijama.

Radi se o sredstvima kojima će bolnice podmiriti dugove prema dobavljačima lijekova te potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a Vlada će im u tu svrhu isplatiti ukupno 80.935.744 eura, od kojih je 3.258.105,00 eura namijenjeno Općoj bolnici Varaždin.

Ovo nije prvi put da Vlada izdvaja ogromna sredstva kako bi olakšala poslovanje bolničkim zdravstvenim ustanovama, pa je tako lani varaždinska bolnica dobila pomoć države u iznosu od 6 milijuna eura.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak, reagirao je na donošenje ove odluke zahvalom Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu te Varaždinskoj županiji i županu Anđelku Stričaku na razumijevanju i pomoći.

- Vlada je još jednom pokazala kako joj je cilj ulaganje u zdravstveni sustav, rješavanje gorućih problema te unaprijeđenje zdravstvenog sustava. Zbog uvjeta na tržištu, odnosno porasta cijena lijekova i medicinskog materijala, bolnice su i dalje u dugovima, a zahvaljujući ovoj financijskoj injekciji poslovanje će nam biti znatno olakšano. Ovakva nam financijska pomoć države itekako mnogo znači jer ne samo da će olakšati poslovanje bolnice, već će nam i omogućiti da svim našim pacijentima i dalje pružamo kvalitetnu zdravstvenu skrb – naglasio je ravnatelj Poljak.