Predrag Štromar i Marijan Kostanjevac Foto: Krešimir Đurić

FOTO Za 26 projekata općina i gradova u Varaždinskoj županiji stiže ukupno šest milijuna kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 20.6.2018. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno

U prostorijama Općine Vinica ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar danas je načelnicima i gradonačelnicima s područja Varaždinske županije uručio Odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini.

Općinama i gradovima odobreno je ukupno 26 projekata u ukupnom iznosu od šest milijuna kuna, a koji se pretežno odnose na manje komunalne projekte pooput održavanja nerazvrstanih cesta, modernizacije javne rasvjete, proširenje groblja, uređenje dječjih i sportskih igrališta i ostalo.

- Od lipnja prošle godine do danas, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u ovu je županiju uložilo ili ugovorilo ukupno 160 milijuna kuna. Riječ je o izuzetno velikom iznosu i mislim da smo misija koju smo imali i ostvarili. Naime, naši načelnici i gradonačelnici najbolje znaju što treba njihovim građanima i zato se nismo uplitali u njihove odluke. Mi smo napravili natječaj, oni su rekli za što im trebaju sredstva i koliki iznos, i svi koji su iz naše županije tražili sredstva su i dobili - poručio je Štromar ponovivši da će se sve dok je u Vladi RH brinuti o građanima županije te o načelnicima i gradonačelnicima iz koje god političke opcije bili.

To se, dodao je, može i dokazati. Lani je, primjerice, izmijenjen Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zahvaljujući čemu su u proračune općina, gradova i županija stigla dodatna sredstva.

- Nije se radilo o sredstvima od 50.000 ili 100.000 kuna već o 1,5 do 11-12 milijuna kuna u slučaju većih gradova i mislim da država treba i dalje tako raditi, odnosno decentralizirati sredstva jer ljudi na terenu najbolje znaju što treba njihovim građanima. Oni će time dobiti kvalitetniju komunalnu infrastrukturu, ali i sve drugo što im je potrebno - napomenuo je Štromar.

Domaćin današnjeg susreta, vinički načelnik Marijan Kostanjevac, u ime kolega načelnika i gradonačelnika zahvalio je na dobivenim sredstvima. Konkretno, Općini Vinica odobreno je 405.000 kuna za modernizaciju i sanaciju nerazvrstanih cesta.

- Mi smo svi sretni kada se s državne razine usmjeravaju sredstva za prijekopotrebne projekte na području naših općina i gradova. Iako ta sredstva nažalost nisu dostatna za potrebe koje imamo, i koje su iz dana u dan sve veće, moramo biti zahvalni jer su se ipak neke stvari promijenile. Decentraliziraju se određena sredstva, „lakše se diše“ i tim stvarima možemo nešto više napraviti - rekao je Kostanjevac.

Štromar je ujedno najavio da će se u Saboru idući tjedan raspravljati o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za kojeg očekuje da će uskoro biti i donijet.

- Kroz ljeto imamo natječaje za banke, a početkom rujna natječaj za građane. Ovim putem pozivam sve koji žele riješiti stambeno pitanje da se jave za subvencionirani kredit. Natječaj će biti otvoren tjedan dana i svi koji će javiti će dobiti subvenciju - najavio je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci