Vugrin: "Zadnja tri dana bez rasta osoba na bolničkom liječenju, da nije bilo mjera sustav ne bi izdržao” Foto: Krešimir Đurić

Vugrin: "Zadnja tri dana bez rasta osoba na bolničkom liječenju, da nije bilo mjera sustav ne bi izdržao”

IHR/Varaždinske vijesti | 7.12.2020. u 14:09h | Objavljeno u Aktualno

- Prije tri tjedna u bolnicama smo na kisiku imali 172 pacijenta, prije tri dana 272, a danas smo na 258, što znači da smo zaustavili rast i to nam daje nadu mogućnosti održanja zdravstvenog sustava iako još uvijek na izuzetno visokoj razini – rekao je Robert Vugrin, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su bili župan Radimir Čačić i saborska zastupnica Natalija Martinčević, a na kojoj su izneseni najnoviji podaci o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronavirus u Varaždinskoj županiji s obzirom na činjenicu da su prošla dva tjedna od primjene novih mjera. 

DSC_9914.jpg

- Broj novozaraženih unutar tjedan dana drži se ispod 2000, posljednja tri dana nemamo rast osoba na bolničkom liječenju i uravnotežen je broj novih prijema i broj otpuštenih iz bolnice. Također, udio pozitivnih unutar testiranih se smanjio za dva postotna boda na 42 %. Znamo da su sve to trenutni pokazatelji i da se to može brzo promijeniti, no neupitno je da bi bez ovih mjera koje su stupile na snagu prije dva tjedna, naš bolnički sustav prešao već svoju granicu izdržljivosti – rekao je Vugrin.

Dodao je kako je Nacionalni stožer civilne zaštite sve te mjere preslikao na nacionalnu razinu kad je Hrvatska imala sedmodnevnu incidenciju od 520 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok su iste za Varaždinsku županiju prihvaćene tek kada je sedmodnevna incidencija bila već iznad 900.

- U međuvremenu smo tražili i dobili produljenje posebnih mjera do 21. prosinca ove godine. Dana je i preporuka o prelasku na online model nastave svim višim razredima osnovnih škola do 23. prosinca i produljenje online nastave za srednje škole do 23. prosinca. Poseban naglasak stavljen je  na trgovine i trgovačke centre jer znamo da sada pred Božić dolazi do povećane koncentracije ljudi na malom prostoru. Trgovine moraju stoga osigurati poštovanje epidemioloških mjera, mora se spriječiti stvaranje redova čekanja. Za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 metara kvadratnih, a trgovački centri zatvorenog tipa moraju dodatno provjeravati temperaturu kupcima - rekao je Vugrin.

Načelnik županijskog Stožer podsjeća kako smo još prije tri tjedna imali 1500 novozaraženih tjedno, 172 osobe na bolničkom liječenju, a udio pozitivnih u ukupnim testovima bio je 37 %.

- Već se tada vidjelo da su mjere nedjelotvorne, a nije postojala spremnost za dodatnim restrikcijama u sektoru ugostiteljstva i rekreativnog sporta – rekao je Vugrin te prezentirao grafove s podacima u kojima se vidi da je došlo do snažnog odstupanja između sedmodnevne incidencije koja je bila na razini Varaždinske županije i nacionalne razine.

- Došli smo u situaciju da smo preuzeli titulu najugroženije regije u Europi, u samo dva tjedna u studenome imali smo 35 umrlih, nakon što smo u osam mjeseci sve zajedno imali tri smrtna slučaja osoba pozitivnih na COVID-19 – rekao je Vugrin.

- Čačić: "Nije trenutak za ostavke, ali za to što su lagali da mjere ne donose rezultate treba snositi odgovornost”

.hosp061220.JPG

7d_061220.JPG

bolnica061220.JPG

udio_poz_061220.JPG

7-dnevna_incidencija-pdf.jpg

Označeno u