Vrtići najavljuju povećanje cijena od 1. rujna, hoće li razlika pasti na leđa roditelja? Foto: Pexels/ilustracija

Vrtići najavljuju povećanje cijena od 1. rujna, hoće li razlika pasti na leđa roditelja?

| 1.7.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Cijena vrtića za roditelje u gradskim i privatnim vrtićima do daljnjeg ostaje ista, sav teret ovog prvog povećanja ekonomske cijene vrtića, odnosno plaća u gradskim vrtićima ići će iz gradskog proračuna, poručili su iz Grada Varaždina

Sredinom lipnja roditelje djece smještene u Dječjem vrtiću “Dječji svijet” u Varaždinu uzbunila je obavijest vrtića da će od 1. rujna ekonomska cijena vrtića biti 500 eura.

- Trenutno je ekonomska cijena vrtića 325 eura. Unazad godinu i pol ovo je treće povećanje cijene – rekla je jedna mama, a osim na znatno veće financijsko opterećenje za roditelje, ukazala je i na razlike u cijeni gradskih/općinskih vrtića te onih privatnih, ali i u iznosu subvencioniranja jedinica lokalne samouprave.

- Ono što je mene najviše naljutilo u svemu tome jesu velike razlike cijena vrtića koje snose roditelji. Ne bi li trebali svi biti ravnopravni i imati mogućnost da cijene budu slične za sve? Cijene vrtića rastu na zbilja neprihvatljive iznose – ogorčeno je poručila.

Komentari drugih roditelja također ukazuju na nezavidan položaj onih čija djeca idu u privatne vrtiće.

Nužnost, a ne luksuz

- Privatni vrtići su nužnost, a ne luksuz. Mi moramo ići u privatne vrtiće jer nema mjesta za sve u gradskima. Tražimo povećanje sufinanciranja privatnih vrtića kao i gradskih. Sramota je da se radi razlika između djece koja su primorana ići u privatni vrtić jer u gradskome nema mjesta. Ili napravite još gradskih vrtića da možete zbrinuti svu djecu ili sufinancirajte svima isto! – poručuju roditelji.

U odgovoru na naš upit o cijenama vrtića i iznosima subvencioniranja, iz Grada Varaždina ukazali su na “stihijsko djelovanje” države u rješavanju izazova u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja. Osim rasta svih troškova, kao glavni razlog poskupljenja vrtića naveli su odluke Vlade o izjednačavaju plaće zaposlenih u predškolskim ustanovama sa zaposlenim u školama te povećanje koeficijenata za zaposlenike u javnim službama, kao i osnovice za izračun plaće.

- Čelništvo grada još od prošle godine započelo s procesom usklađivanja primanja koja su sve do posljednjih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće i prihvaćanja proračuna bila u velikom zaostatku. Ovaj smo cijeli proces započeli u jesen 2022. godine u pregovorima sa sindikatima u predškolskom odgoju i obrazovanju. U takvom smo ozračju postigli i dogovor o podizanju plaća još u 2023. godini, a sada i o usklađivanjima primanja u fazama tijekom ove godine. Krajnji nam je i zajednički cilj, a ne čekajući Vladu da učini jedini razumljiv korak, da se s početkom naredne godine postigne željena razina primanja - kažu iz Grada, dodajući da bi državni proračun morao preuzeti na sebe financiranje plaća odgojitelja i odgojiteljica, kao i u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja.

Što se tiče ekonomske cijene vrtića, naveli su da trenutna ekonomska cijena (gradskog) Dječjeg vrtića “Varaždin” još uvijek iznosi 280 eura.

Cijena će rasti i u gradskom vrtiću

- Imajući na umu da su u tijeku kolektivni pregovori sa sindikatom, ona će se mijenjati, odnosno utvrditi po završetku ovih pregovora. S druge strane, ekonomska cijena u privatnim dječjim vrtićima u ovom trenutku iznosi 300 eura, dok će od 1. rujna ona iznositi 400 eura – odgovorili su.

Koliko iznosi gradska subvencija za privatne vrtiće sada, a koliko nakon 1. rujna, tko će preuzeti teret ovog (prvog) poskupljenja, kada će rasti plaće odgojitelji(ca)ma, što su nam o novim cijenama i razlozima poskupljenja odgovorili iz nekoliko dječjih vrtića, ali i što mnogi vide kao jedino moguće rješenje za probleme u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...