„Vrlo sam iznenađen prijavom Dubravke Lekić“

Napisao/la: -

- Vrlo sam iznenađen prijavom, kratko nam je poručio Vlado Sevšek, varaždinski gradski vijećnik iz udruge Liga za Varaždin i njezin kandidat za gradonačelnika 2017., čija je članica i Dubravka Lekić, koja se našla među više osoba koje su prijavljene varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu od strane PU varaždinske.

Kao što smo izvijestili, osnivačicu ustanove za zdravstvenu njegu, koja je na izborima 2017. bila kandidatkinja Liga za Varaždin za zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika, kao i Davor Patafta, policija je kazneno je prijavila za kaznena djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

1611634797629-0-1-0-0.jpg

Kako se sumnja, Lekić je donosila odluke o iznosima mjesečnih naknada koje će se isplaćivati njoj kao predsjednici te stalim članovima upravnog vijeća centra za rehabilitaciju te doma za starije i nemoćne osobe, ustanova čiji je osnivač spomenuta ustanova. Naime, kako navodi policija, od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, koja su od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine uplaćivana centru i domu za pružanje usluge smještaja njihovim korisnicima, za naknade predsjednici i članovima upravnog vijeća centra isplaćeno je oko 8 milijuna kuna, a doma oko 950.000 kuna.

Policija je također utvrdila da je osumnjičena kao osnivač ustanove za zdravstvenu njegu, u dogovoru sa 44-godišnjom Z.L, odgovornom osobom te ustanove, protivno odredbama Zakona o ustanovama, od 18. svibnja 2010. do 28. veljače 2011. godine, isplatila dobiti, i to tako da je donijela devet odluka o isplati dobiti temeljem kojih joj je dobit isplaćena, dijelom uplatama na bankovni račun, a dijelom isplatama u gotovini, u ukupnom iznosu od oko 253 000 kuna.

Nadalje, policija je utvrdila da su ravnateljice centra za rehabilitaciju, i to I.K. (43) od 1. siječnja 2010. do 31. svibnja 2015. godine, zatim K.K. (54) od 1. lipnja 2015. do 31. svibnja 2016. godine te zatim Ž.J. (39) – odobravale i potpisivale ugovore o pozajmicama centra prema poduzeću, koje se bavi turizmom i ugostiteljstvom u vlasništvu Z.L. i I.K., unatoč činjenici što centar nije imao dovoljno novčanih sredstava iz ostalih izvora poslovanja iz kojih bi se takve pozajmice mogle isplatiti.

- Tako je isplata pozajmica u iznosu od oko 6,9 milijuna kuna od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine bila neosnovano isplaćena od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, koji je centru dodijeljen u svrhu brige o korisnicima, navodi policija, dodajući da su Z.L. i K.K. od 2010. do 2012. godine propustile uvećati osnovicu poreza na dobit za kamate vezanu uz dane pozajmice, uslijed čega nije utvrđena porezna obveza u iznosima koji prelaze 20.000 kuna, čime je izbjegnuto plaćanje poreza na dobit od oko 635.000 kuna.

Dubravka Lekić, koju smo pokušali dobiti, nije jedina iz područja socijalne skrbi protiv koje je policija podnijela prijavu, odnosno provela kriminalističko istraživanje. Još 2014. godine, nakon kriminalističkog istraživanja, podignuta je optužnica protiv ravnateljice i osnivačice Doma za odrasle osobe Bistričak zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Uz ostalo, osnivačicu toga doma tereti se da si je od siječnja 2006. do prosinca 2013. godine isplatila 4,4 milijuna kuna dobiti doma, iako je to bilo protivno Zakonu o socijalnoj skrbi te statutu i odluci o osnivanju doma koji govori da se dobit ostvarena obavljanjem djelatnosti smije upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.