Vozači najavili prosvjed i po županijama; "Radna mjesta nisu ugrožena"

| 23.5.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U prosvjedu vozača autobusa koji je u srijedu, 18. svibnja, održan ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, sudjelovali su i vozači s područja Varaždinske županije, među kojima su bili i zaposlenici tvrtke AP Varaždin, član Presečki grupe. Prosvjed je organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSH) u kojem kažu da zaposleni u javnolinijskom prijevozu već četiri godine traže veće plaće i potpisivanje kolektivnog, granskog ugovora. Ivica Presečki, direktor AP Varaždina, pojašnjava da oni kao poslodavci ne mogu udovoljiti tim zahtjevima kad niti država nije još provela Europsku uredbu o uspostavi županijskih javnih autobusnih linija.

Vozači autobusa zatražili su hitnu provedbu EU uredbe o uspostavi županijskih javnih linija, ali nakon razgovora s ministrom Olegom Butkovićem su izjavili da "nisu čuli ništa novo" pa su najavili nastavak svoje borbe i mogućnost organizacije prosvjeda po županijama, jer su županije te koje su trebale potpisati ugovore o javnom linijskom prijevozu.

S druge strane, u Udruzi hrvatskih autobusnih prijevoznika (UHAP) kažu da ne podržavaju prosvjed vozača jer smatraju da time stvaraju nelegitiman pritisak na Ministarstvo i županije da bez javnog natječaja provedu javnu uslugu i novac za županijske linije dodjele samo pojedinim privatnim poduzećima. 

Iz Varaždinske županije također odgovaraju da su se odlučili za model rješavanja ove situacije koji uključuje provedbu javne nabave. S obzirom da je riječ o EU nabavi cijeli postupak traje gotovo dvije godine i još ga ni jedna Županija u Hrvatskoj nije provela. Također poručuju da radna mjesta u prijevoznim poduzećima nisu ugrožena jer se postojećim sustavom koriste učenici srednjih škola, čije su prijevozne karte sufinancirane sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja te sredstvima Varaždinske županije.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.