Putničke agencija na mukama: da se spase prodaju automobile i kuće, do kredita - teško Foto: Ilustracija/Pixabay

Putničke agencija na mukama: da se spase prodaju automobile i kuće, do kredita - teško

IHR/Varaždinske vijesti | 29.3.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Kao vlasnik i direktor tvrtke prodao sam jednu nekretninu i pet automobila kako bih smanjio minus i gubitke koji u ovom trenutku iznose dva milijuna kuna - rekao je jedan od vlasnika putničkih agencija čime je opisao trenutnu situaciju u kojoj se nalaze putničke agencije, navode iz Udruge Glas poduzetnika (UGP).

Krajem prošlog tjedna UGP je upozorio na težak položaj putničkih agencija u godinu dana pandemije. Navode kako agencije izgubile više od 90 posto prihoda, a da Vlada pri tome nije učinila ništa kako bi im pomogla.
- Putničke agencije dosad nisu dobile niti jednu lipu pomoći od države, niti od bilo koje druge institucije. Jedina pomoć koju su dobile je 4.000 kuna za radnike. Također, ministar Fuchs i ministrica Brnjac mole putničke agencije da pronađu novac kako bi vratile putnicima izdane vaučere, a spominje se i novi zakon po kojemu je agencija dužna u roku od 15 dana vratiti klijentima novac - navode iz UGP-a.

Iako je država ponudila putničkim agencijama državna jamstva za kredite, u UGP-u navode kako vlasnici putničkih agencija kredite ne mogu dobiti.

- Banke odbijaju naše zahtjeve za kredite. Osim toga, kada su vlasnici putničkih agencija pristupili bankama, saznali su koliko sredstava mogu dobiti i to se ne slaže s onime što Ministarstvo turizma i sporta plasira u javnost - navode. Potvrđuje to i vlasnik varaždinske putničke agencije Svikoncerti.eu Tomica Drvar, kojem posao zbog koronakrize “stoji” više od godinu dana.

- Unatrag dva tjedna ni jedna banka nije nam mogla dati konkretnu informaciju o navedenim kreditnim linijama te iz razgovora s bankama saznajemo da ne možemo dobiti kredit u iznosu 25 % prihoda iz 2019. već znatno manje iznose. Moratoriji se završavaju, naplata postojećih kreditnih obveza kreće, a Vlada poručuje da ćemo u roku mjesec, dva moći svim vratiti uplaćene aranžmane – kaže vlasnik Svikoncerti.eu...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...