Vlada RH: Čak 958.000 stanova u Hrvatskoj nije u funkciji stanovanja Foto: Ilustracija

Vlada RH: Čak 958.000 stanova u Hrvatskoj nije u funkciji stanovanja

vv | 18.10.2024. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

Branko Bačić je na današnjoj sjednici Vlade RH predstavio Nacionalni plan stambene politike RH do 2030. Poseban fokus stavlja se na osiguranje dostupnog i priuštivog stanovanja koji će zadovoljiti potrebe stanovništva, stoji u članku Indexa.hr.

- Očito je tema stanovanja danas jedna od top tema u hrvatskoj javnosti s obzirom na nemogućnost pristupa priuštivom stanovanju značajnom broju naših sugrađana - rekao je Bačić te istaknuo kako su ovom planu "identificirani razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najma u RH", a istaknuo je da se radi o prvom takvom dokumentu od samostalnosti države.

Izjavio je kako stanovanje predstavlja ključan problem u Hrvatskoj, istaknuvši da 40 posto stambenog fonda, odnosno 958.000 stanova, nije u funkciji stanovanja. Kontradiktorno tom podatku je naglasio kako je posljednjih godina došlo do značajnog porasta cijena nekretnina i najma, dok je potražnja veća od ponude.

- Nama trebaju novi stanovi na tržištu koji će omogućiti priuštivo stanovanje - poručio je pa istaknuo kako indeks priuštivosti pokazuje velike razlike u mogućnosti kupovine stambenih kvadrata širom Hrvatske. Tako je u Dubrovniku prosječnom godišnjom plaćom moguće kupiti samo 3.2 m² stana, u Splitu 3.8 m², u Zagrebu 6.7 m², dok je u Vukovaru ta brojka znatno veća, gotovo 22 m².

Četiri poluge za priuštivije stanovanje su financijska, porezna, zemljišna i ekološko-energetska, a Bačić očekuje da će program pratiti i lokalna samouprava, jer bez suradnje s njom neće biti moguće ostvariti priuštivo stanovanje. Bačić je istaknuo tri ključna cilja: priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja. Želi se aktivirati prazne nekretnine pomoću poreza, poticati dugoročni najam, jačati pravnu sigurnost najamnog odnosa i poticati gradnju stanova.

Prvi put se u Hrvatskoj otvara mogućnost javno-privatnog vlasništva partnerstva tako da se stanovi predaju na upravljanje APN-u.

Ostatak pročitajte na Index.hr.