Vlada donijela odluku o isplati razlike za prekovremeni rad u zdravstvu Foto: ilustracija

Vlada donijela odluku o isplati razlike za prekovremeni rad u zdravstvu

Varaždinske vijesti | 18.9.2021. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vlada RH u četvrtak je donijela Odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Kako su pojasnili, odluka je donesena u cilju rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi za prekovremene sate koji su ostvareni u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru, i s tim u vezi smanjivanja troškova ustanovama za kamate i daljnje sudske troškove.

Ovom odlukom omogućit će se isplata razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama povodom tužbi radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad.

Sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u državnom proračunu za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. godinu, u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca 2022., sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna.

Sudski sporovi su započeli nakon početka primjene Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja iz prosinca 2013. godine. Budući da je po tom pitanju postojala neujednačena sudska praksa i različita shvaćanja sudova, radi ujednačavanja sudske prakse Vrhovni sud Republike Hrvatske je 9. prosinca 2019. godine dao mišljenje da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

S obzirom na to da je pravno shvaćanje Vrhovnog suda obvezno za sudove koji rješavaju tužbe podnesene zbog načina obračuna prekovremenih sati u sustavu zdravstva, bilo je potrebno izmijeniti odredbu Kolektivnog ugovora koja uređuje to pravo, kako bi se izbjegle nove tužbe i sudski troškovi. Stoga je zaključen Dodatak III. kolektivnom ugovoru kojim je uređeno vrednovanje prekovremenih sati sukladno pravnom shvaćanju Suda, a taj je dodatak u primjeni od 1. travnja 2020. godine.