Plenković proglasio kraj epidemije koronavirusa Foto: screenshot HRT

Plenković proglasio kraj epidemije koronavirusa

Varaždinske vijesti/HRT | 11.5.2023. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković poručio je sljedeće.

- U ovom smo tjednu obilježili 9. svibnja i Dan Europe. Danas smo dio projekta koji uz SAD i Kinu čini tri najsnažnija svjetska projekta, Unija kao cjelina je primjer najviših standarda, poručio je dodajući da je Hrvatska jedina zemlja koji je isti dan ušla u schengensko područje i uvela euro.

- Deset godina je Hrvatska članica EU-a, BDP je na razini 73% prosjeka EU-a, prije je bio na 61. Broj zaposlenih je povećan za 18%, stopa zaposlenosti povećana je na 70%. Rast mirovina, plaća, BDP-a. Prihodi u turizmu su udvostručeni kao i devizne pričuve. Strana ulaganja su učetverostručena otkako smo članica EU. 

- Donosimo i odluku o kraju epidemije koronavirusa, slijedom odluka Svjetske zdravstvene organizacije. Važno je da iz ove zdravstvene ugroze izvučemo pouke, kako bi se znali nositi s mogućim takvim krizama, dodaje, objavio je portal HRT-a.

Proglašenje kraja epidemije

Odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim.

Prijedlog HZJZ-a uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Nema više potrebe za prekograničnim mjerama i države članice tako mogu odlučiti koje će mjere nastaviti provoditi.

Od prvoga slučaja koronavirusa u veljači 2020. godine, u našoj se zemlji njime zarazilo nešto više od 1.273.000 ljudi. Velik je i broj umrlih - čak 18.213. Nakon proglašenja kraja epidemije u idućih 30 dana dokumente kojima je istekao rok treba zamijeniti novima.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je i informacija o uporabi sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit.

Capak: Značajno bolja epidemiološka situacija

Kraj epidemije u našoj zemlji komentirao je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Stekli su se uvjeti zbog epidemiološke situacije i zbog toga što su građani većinom stekli imunitet bilo preboljevanjem bilo cijepljenjem, a isto tako je tu situaciju prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija koja je proglasila kraj tih hitnih prekograničnih prijetnji, što onda daje osnovu da i zemlje administrativno mijenjaju svoje odluke koje se tiču COVIDA-19. Mi smo u Hrvatskoj prepoznali tu situaciju, imamo značajno bolju epidemiološku situaciju, imamo omikron koji je puno manje opasan od prethodnih sojeva te smatramo da su se stekli uvjeti da se proglasi kraj epidemije. Takav je prijedlog HZJZ dao Ministarstvu zdravstva.