Više od 500 sudionika na križnom putu mladih Varaždinske biskupije

Varaždinske vijesti | 4.4.2017. u 12:56h | Objavljeno u Aktualno

Više od 500 sudionika okupilo se u subotu 1. travnja, kod crkve sv. Tri Kralja u župi Gola i krenulo na tradicionalni 17. po redu planinarski križni put mladih Varaždinske biskupije. Naime, mladi su ove godine hodočastiti Podravinom, točnije župama Virovskog dekanata i to pod geslom „Tako trčite da dobijete!“ (1 Kor 9, 24) te uz himnu Sretna pjesma.

Srdačnu dobrodošlicu u župu Gola, ali i blagoslovljeno ovo hodočašće, okupljenima je na početku poželio domaći župnik vlč. Siniša Preiner, napomenuvši da ove godine župa slavi svoju 190. obljetnicu.

Crkva sv. Tri kralja bila je prva postaja križnoga puta, a sudionici su prvog dana prošli još pet, sve do župe Molve. Nakon smještaja i večere, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo bila je sveta misa koju je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec. U propovijedi prisutnima je nastojao protumačiti geslo susreta ovogodišnjeg križnog puta.

- Kad čovjek zna što želi dobiti kroči kroz život usmjeren na ono što mu je važno da dobije, a nama je važan Krist. Radi Krista smo tu. Tako trči da dobiješ znači tako radi, tako moli, takva neka budu tvoja druženja, da to bude dobitak - rekao je.

Dotaknuvši se evanđeoskog ulomka vlč. Kosec napomenuo je kako oživljavanjem Lazara Isus pokazuje da je Bog tako osmislio čovjeka, ne da čovjek umre, nego da dobije život.

- Ako mi to znamo onda ćemo tako živjeti da ta duša koja je besmrtna ne propadne. Onda neću ići od Onoga koji mi je udahnuo život. Neću se odvojit od Njega kad je On sam život, kad s njime sve dobivam. Tako živimo da s Kristom živimo, da bismo s njime pobijedili. S Kristom nosimo križ da bismo zajedno s njime uskrsnuli. To je naša nada, to je to što je Bog u nas stavio, da dobijemo zajedno s njim. Dakle, tako činite, ali i tako izbjegnite ono što treba izbjeći, da se život ne ošteti, nego da osjetite da ga živite u punini - zaključio je vlč. Kosec

Svoj put sudionici su nastavili rano ujutro u nedjelju 2. travnja te završili navečer svečanim euharistijskim slavljem u zajedništvu s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, u župnoj crkvi Rastanka sv. Apostola u Novigradu Podravskom.

Ova crkva možda jedina u Hrvatskoj ima tog naslovnika 'Rastanak svetih apostola', koji nas podsjeća na apostole koji su, nakon Isusovog križnog puta ugledali i prazan grob, a nakon toga doživjeli iskustvo vjere da je Isus uskrsnuo, da je živ i da je njima pripala zadaća poći po svem svijetu te o tome propovijedati i svjedočiti za Njega.

- To primjenjujemo na vas. Dva dana ste bili zajedno i u lijepim i u napornim trenucima. Jedni druge ste podržavali, ali i bili primjer kako treba biti čvrst u vjeri. No, sada treba poći dalje u život - obitelji, škole, radna mjesta, gdje god, ali taj život sad treba biti malo drukčiji malo više učvršćeni u svojoj vjeri, baš poput apostola. Naime, i oni su nosili uspomene toga zajedništva s Isusom koje su proživjeli, ali oni odlaze po cijelome svijetu i svjedoče o tom trenutku kada je grob bio prazan, a onda pronose vjeru u Isusa koji je živ - poručio je biskup Mrzljak.

Ipak, kako objašnjava biskup, da bi se vjerom prihvatilo Isusa da je i danas živ, a ne da je on bio samo povijesna osoba, potrebno je proći i kroz 14 postaja križnoga puta i muke, da bi se mogle otvoriti oči vjere. A onda tu vjeru treba čovjek hraniti.

- Kad se vratite u svoje obitelji i svoje zajednice, u svoj svakodnevni život, ponesite sa sobom to iskustvo ovog zajedništva koje ste doživjeli, učvršćenje u vjeri, da biste iz te vjere mogli živjeti u svagdašnjem životu - poručio je na kraju svim prisutnima biskup Mrzljak.