Više nema nikakvih ograničenja u Danskoj, koja ima pet puta manje umrlih od nas

vv / bbc | 6.2.2022. u 18:55h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska se ne nosi dobro s globalnom zdravstvenim izazovom. Zorno to govori stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika, koja je odraz zdravstvenog sustava, a posebice procijepljenosti, koja je također takva da bi maske mogli nositi i u ljeti

Danska je ovih dana ukinula sva ograničenja zbog Covid-19, uključujući nošenje maski za lice, čime je postala prva zemlja EU koja je to učinila. Slijedom toga, noćni klubovi su se ponovno otvorili, a danska aplikacija za korona virus više nije potrebna za ulazak u prostore.

Iako je broj slučajeva još uvijek relativno visok, vlasti kažu da se virus više ne kvalificira kao "kritična prijetnja". Zašto? Zbog visoke stope procijepljenosti u zemlji, kažu stručnjaci. Više od 80 posto stanovništva starijeg od pet godina imalo je dva cijepljenja, a više od 60 posto dobilo je treću dozu.

-S obzirom da Omicron nije teška bolest za cijepljene, vjerujemo da je razumno ukinuti ograničenja", rekao je epidemiolog Lone Simonsen sa Sveučilišta Roskilde.  

Slijedom danskog primjera, i druge skandinavske zemlje do kraja mjeseca ukidaju ograničenja. Kako će postupiti ostale zemlje EU, Europe i svijeta?

Ukoliko se ne pojavi neka nova, opasnija varijanta korona virusa, sve ovisi o procijepljenosti, sudeći prema danskom primjeru. Stoga je je Austrija – iako ima cijepljeno 75 posto stanovništva – od jučer postala prva zemlja članica Europske unije koja je uvela opću obvezu cijepljenja protiv Covida, uz iznimke: trudnice i preboljeli.

cijepljni.jpg

Danas je 61,3% svjetske populacije primilo barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, navodi OWD. Globalno je primijenjeno 10,18 milijardi doza , a 17,75 milijuna se sada daje svaki dan. Samo 10%  ljudi u zemljama s niskim dohotkom primilo je barem jednu dozu.

Izuzmu li se donekle blage mjere – koje su bile oštre na samom početku korona krize - Hrvatska se ne nosi dobro s tim globalnom izazovom. Zorno to govori stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika, koja je odraz zdravstvenog sustava, a posebice procijepljenosti, koja je također takva da bi maske mogli nositi i u ljeti, bude li to ovisilo o povećanju broja procijepljenih, bez čega u jadranskim županijama vjerojatno mogu zaboraviti na visoku popunjenost u vrijeme kada virus neće oslabiti zbog svoje  senzomalnosti …

smrtnost.jpg