Vijećnici nemaju ništa protiv: Županija kupuje dvorac Belu I za 330.000 eura Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Vijećnici nemaju ništa protiv: Županija kupuje dvorac Belu I za 330.000 eura

IHR/Varaždinske vijesti | 6.3.2024. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Skupštine Varaždinske županije na današnjoj sjednici jednoglasno su donijeli odluku o kupnji dvorca Bela I za 330.000 eura, kulturnog dobra prve kategorije koji će biti dio mreže buduće muzejske ustanove te mjesto u kojem će se prezentirati iznimno bogata povijest Varaždinske županije.

- Županija osniva muzej dio kojeg bi bio i dvorac Bela I kojeg želi kupiti za 330.000 eura

- Pogledajte kadrove dragulja belske doline i turizma

- Na području Varaždinske županije nalazi se 226 zaštićenih i preventivno zaštićenih kulturnih dobara, od čega su 32 arheološka kulturna dobra, a dva su zaštićena na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine svijeta. Da bismo što više tih dobara prezentirali, Županija je pokrenula izgradnju posjetiteljskih i interpretacijskih centara na pet iznimno vrijednih lokaliteta, ne samo lokalno i nacionalno, nego i na svjetskoj razini. Riječ je lokalitetima fosilnog vulkana, voćanskih neandertalaca, vunastog nosoroga, halštatskih knezova i rimskih termi - naveo je župan Anđelko Stričak na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Uz dvorac Belu I, kupuje se i oko 30.000 četvornih metara okolnog zemljišta.

- Cijelo to područje poznato kao dolina vitezova Ivanovaca, tj. naselja Presečno, Krušljevec, Beletinec, Podevčevo, Filipići, Završje, Seljanec, Margečan i druga, zasad nema nikakvu društveno-kulturnu infrastrukturu. Vjerujemo da će privođenje dvorca Bela I kulturno-turističkoj svrsi za cijeli kraj biti dodatan poticaj za bavljenje turizmom i eko-proizvodnjom te oživljavanje starih obrta i zanata – rekao je Stričak i dodao kako su svi čuli za kineski zid i egipatske piramide.

- Mogu li ovi naši lokaliteti biti toliko zanimljivi? Pojedinačno zasigurno ne, ali nigdje na svijetu na ovako malom prostoru kao što je Varaždinska županija ne postoje lokaliteti koji svjedoče o svim vremenskim i povijesnim slojevima čovječanstva. Zato je bitno da sva naša kulturna dobra čuvamo, štitimo, otkupimo ono što je moguće te da postanemo važna točkica na karti svjetske kulturne baštine. Svaki od tih lokaliteta, pa tako i dvorac Bela I bit će dio buduće mreže muzejske ustanove, a u njemu bismo prezentirali sve vezano uz srednji vijek. Uz lokalitete ćemo vezati četiri pojma: znanje, okoliš, kultura i turizam, a vjerujem da će to biti dobitna kombinacija.