Vidović Krišto: Plenković se treba ugledati na Borisa Johnsona i podnijeti ostavku! Foto: N1/ilustracija

Vidović Krišto: Plenković se treba ugledati na Borisa Johnsona i podnijeti ostavku!

vv | 8.7.2022. u 16:37h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto uputila je još jedno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine Plenkoviću,

Odluka arbitražnog suda u Washingtonu, prema kojoj će hrvatski porezni obveznici platiti gotovo dvije milijarde kuna zbog pogrešnih i kriminalnih odluka predstavnika hrvatskih vlasti, još jedan je dokaz štetnog načina funkcioniranja Vaše vlade, kao i onih Vaših prethodnika.

Vi u šest godina niste učinili ništa kako biste greške iz očigledno nezakonite privatizaciju INE ispravili, već ste i sami sudjelovali u nanošenju štete hrvatskoj državi.

Prepustili ste MOL-u preradu hrvatske nafte, čime izravno nanosite štetu hrvatskom proračunu i doprinijeli ste smanjivanju poslovnih aktivnosti hrvatskih rafinerija.

Protivno zakonu niste objavili tko su pravni savjetnici koje ste angažirali na arbitražama u Ženevi i Washingtonu, iako ste to dužni objaviti. Isto tako, dužni ste objaviti iznose honorara koje su ti savjetnici uprihodili, koje također skrivate od hrvatske javnosti.

U slučaju INE nekoliko puta donosili ste krive odluke, lažno najavljivali otkup dionica, angažirali međunarodnu tvrtku Lazard da procijeni vrijednost dionica koje su u vlasništvu MOL-a. Naručivati i plaćati savjetnika da procjenjuje nešto što je u tuđem vlasništvu, a bez suglasnosti tog vlasnika, u potpunosti je apsurdno i protivno osnovama logičnog razmišljanja. Vaše protu-logične odluke hrvatske građane koštaju milijarde kuna.

Vaša izjava, da gotovo 2 milijarde kuna kazne koju će hrvatski građani platiti nisu loši za Hrvatsku jest u svojoj naravi šokantna. Vi skrivate razlog zbog kojega je došlo do arbitraže u ovome slučaju. Ne govorite o odgovornosti za nastalu štetu koju je svojim postupcima prouzročio Vaš koalicijski partner Ivan Vrdoljak – a na toj štetnoj odluci je počeo nerazumljivi uzlet Vama drage tvrtke PPD-a?!

Europsko javno tužiteljstvo jučer je uhitilo još jednog Vašeg bivšeg ministra što potvrđuje osnovni karakter djelovanja Vaše vlade – a on je bezočna korupcija. Vi možete biti predsjednik vlade, kao što Vaši ministri mogu biti članovi vlade, samo zato što ste blokirali rad pravosuđa.

Ova uhićenja dokazuju, da u onom trenutku kada se primjenjuju normalni pravni standardi, kao u slučajevima Žalac i Tolušić, Vaši ministri završavaju u zatvoru. Koliko bi članova vlade bilo u zatvoru da DORH radi svoj posao i da ga Vi ne sprječavate u radu?

Dok svakodnevno cijene osnovnih životnih namirnica divljaju, i dok je  platežna moć građana u slobodnom padu, Vaši dubiozni poslušnici ubiru milijunske nagrade koje nisu zaslužili. Tako Vaša poslovna suradnica iz slučaja Borg, Martina Dalić, koju ste bez ikakvih kriterija imenovali za direktoricu Podravke, ubire milijunski bonus u toj Podravci, a njezin muž, kojeg ste imenovali za člana Uprave INE, također ubire milijunski bonus. Dok platežna moć liječnika, poljoprivrednika, zaposlenika u svim proizvodnim segmentima te svih drugih marljivih građana pada, Vaši odabranici ubiru milijunske nagrade i, naravno, visoke plaće.

Razmišljate li Vi i Vaši sljedbenici ikada o šteti koju činite hrvatskoj državi i hrvatskim građanima, o nepravdi koju generirate? Jeste li ikada čuli za moral, etičnost ili solidarnost?

Jučer je britanski premijer Boris Johnson podnio ostavku s mjesta čelnika svoje stranke, te navio povlačenje iz vlade. Razlog je, među ostalim, taj da je imao spoznaje o tome kako njegov stranački kolega čini zakonske prijestupe, a Johnson ih nije sankcionirao. Vi ste kao i cijela javnost upoznati s prijestupima Vašega ministra Paladine, ali unatoč tome Vi Paladinu niste razriješili. Njegovi se propusti čine smiješnima kada ih usporedimo s Vašim razaračkim djelovanjem, kršenjem zakona, Vašom blokadom rada pravosuđa, te Vašim sudjelovanjem u korupciji i zaštiti iste.

Hrvatski narod nije po ničemu manje vrijedan od britanskog naroda, i ima pravo na uređenu državu, civiliziranost i jednakost pred zakonom. Budite uvjereni da ćemo u Hrvatskoj uspostaviti vladavinu prava i da će svaki pojedinac odgovarati za svoja djela. Tako ćete i Vi morati odgovarati za štetu koju činite hrvatskim građanima."