"Veliki zagađivači uglavnom nemaju predtretman, isključit ćemo ih iz sustava odvodnje" Foto: VV arhiva

"Veliki zagađivači uglavnom nemaju predtretman, isključit ćemo ih iz sustava odvodnje"

| 9.9.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

U kojoj je fazi projekt Aglomeracije Varaždin?

Radovi na sustavu odvodnje Aglomeracije Varaždin gotovo su u cijelosti realizirani te su izdane uporabne dozvole za sve podsustave izuzev Vidovca i Maruševca, ali se i za ova dva podsustava očekuje skoro dobivanje uporabnih dozvola. Projekt je u posljednjoj fazi u kojoj će se provesti projektiranje, rekonstrukcija i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za 127.000 ES i III. stupanj pročišćavanja otpadnih voda s anaerobnom digestijom mulja i proizvodnjom bioplina.

Ove su informacije mogli doznati posjetitelji Špancirfesta 30. kolovoza na informativnom štandu Varkoma, a mi smo direktora Varkoma Brunu Istera upitali kada se očekuje izdavanje uporabne dozvole za podsustave Vidovec i Maruševec te zbog čega se kasni na tim podsustavima.

- Riječ je o pravcu A3 koji se sastoji od dva opsežna i zahtjevna podsustava s preko 67 km cjevovoda, 3.100 kućnih priključaka te 42 precrpne stanice. Do produljenja roka došlo je uslijed mnogih otegotnih okolnosti, a ponajviše zbog povećanje cijena materijala, no bez obzira na to, u usporedbi s ostalim velikim aglomeracijama, naša spada među najuspješnije. Radovi na oba pravca svode se na otklanjanje nedostataka koji su utvrđeni na tehničkom pregledu za podsustav Vidovec, odnosno na pretpregledu za Maruševec. Nedostaci su uglavnom na funkcionalnosti precrpnih stanica, uređenju okoliša i popravku asfaltnih površina. Dakle, nakon sređivanja utvrđenih nedostataka, do kraja mjeseca će biti izdana uporabna dozvola za Vidovec, a prema planu tehnički pregled za podsustav Maruševec će biti također ovaj mjesec - rekao nam je Ister, a osvrnuo se i na broj dosad priključenih novih korisnika sustava odvodnje.

Koliko je novih kućanstava dosad priključeno na sustav odvodnje, je li kapacitet postojećeg pročistača dostatan za takvo povećanje, do kad veliki zagađivači moraju ugraditi uređaje za predtretman otpadnih voda te kada počinje izgradnja novog pročistača, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...