Velik interes Varaždinaca za bespovratna sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća Foto: Reformisti

Velik interes Varaždinaca za bespovratna sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Varaždinske vijesti | 4.6.2020. u 16:16h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U srijedu, 3. lipnja, u Varaždinu je započeo niz stručnih skupova u organizaciji Reformista, na temu bespovratnih sredstava koje Varaždinska županija dodjeljuje za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Skupovi se od 3. do 19. lipnja održavaju diljem županije.

- Predavanje u Vatrogasnom domu u Varaždinu pobudilo je veliki interes građana, a dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Građani su ovom prilikom na jednom mjestu dobili sve potrebne informacije za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i za sufinanciranje koje se odnosi na Varaždinsku županiju - priopćili su Reformisti.

- Ovo sufinanciranje od strane županije prvi takav projekt u Hrvatskoj. Varaždinska županija najbolja je u Hrvatskoj u realizaciji EU projekata i dobivanju europskog novca, ali i najbolja u projektima energetske obnove s ukupno 52 projekta vrijednosti 320 milijuna kuna u našoj županiji u samo 3 godine mandata župana Čačića i Reformista - navela je predsjednica Županijske organizacije Reformista Natalija Martinčević.

- Fond će objaviti natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu kuća. To zapravo znači promjenu fasada, stolarije, krovišta, hidroizolacija, cijeli niz ozbiljnih zahvata na kući, a sve s jednim ciljem da se poveća energetska učinkovitosnt odnosno smanje režijski troškovi. Troškovi režija danas su jedna od najvećih ako ne i najveća stavka u svakom kućanstvu. Fond sufinancira te zahvate s 60%, a da bi se građani mogli prijaviti svoje projekte moraju imati i energetski certifikat. Upravo tu dokumentaciju financira Varaždinska županija svim građanima neovisno o tome da li im prođe projekt na natječaju ili ne – naglasila je Martinčević.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin Šajn bila je zadovoljna odazivom građana u Varaždinu te je istaknula kako joj je drago da su građani prepoznali važnost teme, ali i samog projekta.

Prezentaciju kako se prijaviti, koja je dokumentacija potrebna i sve ostale potrebne informacije, prezentirala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Slađana Miočić.

reformisti_skup_Varazdin_1.JPG

reformisti_skup_Varazdin_2.jpg

reformisti_skup_Varazdin_3.JPG