Varteks podnio Prijedlog dužnika za pokretanje stečajnog postupka!

| 15.7.2024. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno

Varteks je Trgovačkom sudu u Varaždinu, sukladno najavama, podnio Prijedlog dužnika za otvaranje stečajnog postupka. Kao stečajni razlog navodi se da tvrtka nije isplatila tri uzastopne plaće, kao i da u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, koji vodi FINA, ima više neizvršenih obveza u razdoblju dužem od 60 dana. Uz to, navodi se da je imovina manja od dugova, odnosno da je Varteks neprekidno u blokadi  64 dana, odnosno 68 dana zadnjih šest mjeseci za iznos od 2,25 milijuna eura.

Varteks je zaposlenima dužan skoro 600 tisuća eura za svibanjske plaće, zatim 57 tisuća eura za prijevoz za svibanj i travanj te još ukupno 28 tisuća eura za otpremnine, jubilarne i solidarne nagrade.

Dospjela podraživanja vjerovnika prelaze 22 milijuna eura. Najviše od toga, 16,6 milijuna eura, otpada na glavnice i kamate kredita, a zatim sa 4,3 milijuna slijede potraživanja domaćih vjerovnika te 1,2 milijuna temeljem PSN-a. Agenciji za osiguranje radničkih tražbina, koja je osigurala tri plaće nakon nedavnog štrajka, Varteks je dužan pola milijuna eura, i to samo za plaću isplaćenu u travnju.

Među najvećim domaćim vjerovnicima su HEP s tražbinom od 187 tisuća eura, Grad Varaždin s 127 tisuća, OD Batarelo Dvojković Vuchetich s tražbinom od 64 tisuće eura, Grad Zagreb s tražbinom od 55 tisuća eura, Autobusni prijevoz s tražbinom od 54 tisuće eura, Termoplin s 50 tisuća, Rijekatekstil sa 40 tisuća i Mejaši prvi 36 tisuća eura.

(opširnije u tjedniku)