Varteks, jedna od najstarijih tekstilnih tvrtki, odlazi u stečaj Foto: screenshot HRT

Varteks, jedna od najstarijih tekstilnih tvrtki, odlazi u stečaj

Varaždinske vijesti | 8.7.2024. u 15:57h | Objavljeno u Aktualno

Jedna od naših najstarijih tekstilnih tvrtki i simbol Varaždina - Varteks, odlazi u stečaj. Nadzorni odbor dao je suglasnost Upravi da pokrene stečaj, a danas se održao sastanak s radnicima. Novinarka Sara Badžek kazala je da je sastanak završen i da je stečaj neizbježan, objavio je portal HRT-a.

Radnici su razočarani i ljuti.

- Pričalo se o svim aspektima što to za njih znači. Možda su bili razočarani i ljuti koji su došli do vas, ali unutra su zapravo veći broj, svi radnici su jednoglasno glasali za tu odluku. Dakle, ovo je zasad, nažalost, jedino što je preostalo. Ali, također, ovo je jedina sada ispravna odluka u interesu radnika, rekao je Stjepan Čajić, suvlasnik Varteksa.

Desetljeća su ovo devastacije Varteksa.

- Ovo je rezultat desetljeća lošeg upravljanja kvazi menadžera koji sami daju otkaz i onda traže po 50.000 EUR otpremnine dok se radnicima skuplja za minimalce. Zatim, ulažu milijune u marketing u situacijama kad su dućani gotovo prazni bez robe, umjesto da za taj novac kupe robu pa onda nešto malo stave u marketing, kazao je.

Još prije četiri mjeseca situacija je bila pod kontrolom, ističe.

- Imali smo neku viziju za izlaz i onda se dogodio taj nesretni štrajk. Radnici nisu krivi, oni nisu odgovorni, oni su samo slušali ono što su im govorili predstavnici sindikata. S njima, predstavnicima sindikata na mirenju, detaljno smo objasnili, situacija se poboljšava, smanjuje se kašnjenje isplate plaće, dozvolite nam da dođemo do dokapitalizacije, ovo će nam uništiti sve planove za dokapitalizaciju. I to se upravo točno dogodilo, taj scenarij. Jedino nam je stečaj preostao, nastavio je.

- Iako sam malo ljut zbog svega ovoga, ovo ne mora biti kraj, ovo mora biti novi početak. I smatram da treba biti i mogućnost da se tvrtka postavi na zdrave tržišne temelje i nastavi u jednom manjem obimu pa se povećava poslovanje, poručio je Čajić.- Prezentirali smo već radnicima i u petak koje su nam opcije, dakle stečaj nam je neizbježan. Ono što je sad na Upravi da biramo, dakle hoćemo li sami podnositi stečaj u nekom kraćem postupku ili bi se to dogodilo nekim automatizmom nakon 120 dana. Stajalište Uprave je da je najbolje za radnike da se to dogodi što prije, da mi ovaj tjedan predamo prijedlog otvaranja stečaja jer je to rješenje najbolje za radnike. Tako kad stečajni upravitelj dođe, dalje ćemo imati maloprodajnu mrežu koja ima svoje prihode i to može biti temelj stečajnom upravitelju za nastavak poslovanja, kazao je Karlo Koprek, predsjednik Uprave Varteksa.

U slučaju stečaja, što će biti s plaćama radnika?

- Isplatit će se još dvije plaće, znači to bi bilo onda plaće za šesti, sedmi mjesec, tako da bi radnici s te strane bili plaćeni. S druge strane, Varteks ima i dalje prihode od maloprodaje koje onda mogu isplatiti tu razliku plaće, pojasnio je.

Koprek je dodao da su u petak imali sjednicu Nadzornog odbora na kojoj je tražio zeleno svjetlo od Nadzornog odbora da se taj stečaj pokrene ovaj tjedan.

Oni su dali zeleno svjetlo, ali napomenuo je da je organiziran sastanak s radnicima jer je prvo htio "s radnicima iskomunicirati da oni stoje iza odluke Uprave".

Budućnost Varteksa

- Krajem ovog mjeseca ako se stečaj otvori, stečajni upravitelj dolazi i on svima uručuje otkaz s otkaznim rokom 30 dana. On ima rok od 30 dana u kojima može odlučiti nastaviti poslovanje. Ja čvrsto vjerujem da će to odlučiti, jer i dalje Varteks ima dobru maloprodajnu mrežu, ima prihode od toga i onda on u tih 30 dana može sebi dimenzionirati poslovanje koje mu je okvirno jednako kao ti prihodi. I onda on poziva radnike koji mu trebaju, daje im ugovore mjesec za mjesec, povećava proizvodnju ovisno o potrebama maloprodaje i to je način na koji Varteks može izaći iz stečaja i nastaviti poslovati, naglasio je Koprek.

- Baš smo u lošoj situaciji. Nismo za penziju, radili bismo, a ne možemo. Takva je situacija kakva je, kazala je radnica Varteksa.

- Kuda ćemo dalje? Vrata burze su nam otvorena i tako. Kad radite s ljudima toliko godine, teško je, jako teško, ispričala je druga radnica, a prenosi portal HRT-a.