Varkom pojačava aktivnosti na obnovi magistralnog vodoopskrbnog sustava

VV | 14.3.2022. u 09:54h | Objavljeno u Aktualno

Uprava javnog isporučitelja vodnih usluga Varkom obišla je gradilište u Hallerovoj aleji u Varaždinu, gdje već 15 dana traju radovi na rekonstrukciji magistralnog cjevovoda od vodocrpilišta Vinokošćak do vodospreme Doljan.

Magistralni vodoopskrbni sustav kojim upravlja Varkom čine: vodocrpilišta Vinokovščak, Bartolovec i Varaždin, vodospreme, od kojih je najznačajnija VS Doljan, volumena 10.000 m3, te transportni vodoopskrbni cjevovodi koji ih povezuju. Dosad su cjevovodi, te žile kucavice naše vodoopskrbe, obnovljeni u gotovo svim pravcima naše županije, a rekonstruiran je i prsten oko grada Varaždina. Sustav se obnavlja i izgrađuje zadnjih dvadesetak godina, no ipak postoje još dionice koje su zastarjele i predstavljaju potencijalnu opasnost za stabilnost vodoopskrbe u gradu i županiji.

Za obnovu magistralnog sustava preostali su još cjevovod prema Ludbregu na dionici Novakovec – Poljanec, koji je u izgradnji, te cjevovod koji povezuje vodocrpilište Vinokovščak i vodospremu Doljan na dionici od Optujske ulice do Hallerova aleje. Ta je dionica izgrađena pred nešto više od 30 godina, od danas neprimjerenog PVC materijala. Unatrag nekoliko godina česti su kvarovi, koji zbog značaja cjevovoda u sustavu imaju za posljedicu dulje prekide u opskrbi većeg dijela grada, značajne gubitke u vodi, te druge štete.

Radovi na toj trasi dužine 1,2 kilometra su u tijeku i napreduju od Hallerove prema Optujskoj planiranom dinamikom. Ugrađuju se kvalitetne cijevi od modularnog lijeva promjera DN500. Tijekom 2022. godine Varkom planira rekonstruirati ukupnu dionicu do ulice Vladimira Gortana, pa kad se tijekom godine dovrše radovi i cjevovod pusti u pogon, „kičma“ vodoopskrbe grada biti će zaštićena i sigurna. Ukupna vrijednost investicije je preko dva milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz vlastitih izvora.

IMG_20220311_084501.jpg

IMG_20220311_085152.jpg

IMG_20220311_085154.jpg