Varaždinskoj županiji odobreno bespovratnih 11 mil. kuna za opremanje 50-ak ordinacija Foto: Varaždinska županija

Varaždinskoj županiji odobreno bespovratnih 11 mil. kuna za opremanje 50-ak ordinacija

I.D./Varaždinske vijesti | 6.10.2017. u 09:06h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija ulaže novih 12,8 milijuna kuna u zdravstvo, za primarnu zdravstvenu zaštitu. Riječ je o dijelu bespovratnih sredstva iz EU za novu, modernu opremu u 50-ak ordinacija liječnika opće/obiteljske medicine, dentalne medicine, ginekologa i pedijatara diljem županije, kao i za njihovu edukaciju. Uz to, sredstva će biti uložena i u rekonstrukcije te adaptacije objekata Doma zdravlja Varaždinske županije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji" u četvrtak 5. listopada, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske potpisali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Na svečanosti su ugovore potpisali i drugi predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te ravnatelji nekoliko institucija i tvrtki. Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog Ugovora.

- Izrazito mi je drago da su nam odobrena sredstva za čak 50 ordinacija koje će sada dobiti novu, suvremeniju opremu koja će sasvim sigurno doprinjeti i boljoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata. Osim modernije opreme, na našim Domovima zdravlja bit će izvedeni manji zahvati s ciljem uređenja. Činjenica je da se u posljednja tri mjeseca znatno ulaže u zdravstveni standard i ovo je, uz početak radova u Općoj bolnici Varaždin te Odjelu za produženo liječenje u Novom Marofu, dokaz da nam je ulaganje u zdravstvo među prioritetima – naglasio je Čačić.

I dok je ukupna vrijednost projekta 12,8 milijuna kuna, Varaždinskoj županiji je odobreno gotovo 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava ili 85 posto. Riječ je o sredstvima iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, a Varaždinska je županija iz vlastitih sredstava osigurala preostalih 15 posto (1,9 mil. kuna). Projektni partner Varaždinske županije je Dom zdravlja Varaždinske županije.

Projektom će se poboljšati i osuvremeniti oprema u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. Najviše sredstava – 3,5 milijuna kuna – dobit će liječnici opće/obiteljske prakse za medicinsku opremu, ali i za edukaciju. Od toga je 19 liječnika-koncesionara te devet zaposlenika Doma zdravlja. Za djelatnost zdravstvene zaštite žena (ginekolozi) predviđeno je 1,8 milijuna kuna, za radiologiju 1,7 milijuna kuna, za dentalnu medicinu 839.600 kuna, za zdravstvenu zaštitu predškolske djece (pedijatri) 145.000 kuna, a za djelatnost fizikalne terapije 65.500 kuna.

Uz to, 4,2 milijuna kuna će biti uloženo u zahvate na objektima Doma zdravlja, u kojima se pruža zdravstvena skrb. Sredstva će biti uložena u rekonstrukcije, adaptacije, dobivanje energetskih certifikata, kao i za poboljšanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva, bit će pokrenut postupak javne nabave opreme, a po dolasku opreme s liječnicima će biti potpisani ugovori o pravu korištenja.