Martinčević primila priznanje "Županija - prijatelj ženskog poduzetništva"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.3.2019. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, a u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, danas je u City Centru Plaza u Zagrebu održan Kongres poduzetnica koji je okupio iznimno veliki broj žena u poduzetništvu. Partner Kongresa je i Varaždinska županija kojoj je dodijeljena povelja "Županija – prijatelj ženskog poduzetništva", koju je primila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.
Posebna savjetnica župana sudjelovala je u panelu na temu "Država i učinkovito poduzetništvo", pri čemu je istaknula da dolazi iz gospodarstva u kojem je provela 20-ak radnih godina.
- Naravno da su ključni instrumenti utjecaja u rukama države, ali lokalna samouprava, premda s bitno manjim ovlastima ipak može pozitivno utjecati na razvoj poduzetništva pa tako i ženskog poduzetništva. Najbolje svjedoči tome Varaždinska županija koja je u ovome mandatu s preko 700 milijuna kuna vrijednosti EU projekata postala daleko najuspješnija županija u Hrvatskoj. Treba istaknuti kako realizacija ukupno 122 europska projekta, koji uključuju i velike projekte kao što su izgradnja novih bolnica i škola, svakako snažno utječe na gospodarstvo i obrtništvo Varaždinske županije, pa i šire. Uz to, Varaždinska županija proglašena je u nekoliko segmenata najtransparentnijom te najkonkurentnijom u našoj državi. Rezultat svega navedenoga je da danas imamo rast prihoda od 7,8 %, rast izvoza od 7,5 %, po čemu smo odmah iza Zagreba i Istre, te ono što nas posebno veseli nevjerojatan rast u turizmu od 20 % u prošloj godini - rekla je Martinčević.
Dodala je kako se u Varaždinskoj županiji intenzivno radi na poticanju ženskog poduzetništva.
- Iznimno je važno osiguranje uvjeta koji omogućavaju ženama da krenu u poduzetništvo, davanje poticaja, subvencija, organizacija različitih edukacija koje promiču žensko poduzetništvo u suradnji s Tehnološkim parkom, ali i aktivnim sudjelovanjem upravo na ovakvim događajima. Važno je istaknuti kako smo upravo kroz izgradnju i obnovu 32 škole i dvorane koje su omogućile jednosmjensku nastavu u 96 % škola te uvođenja novog projekta cjelodnevnog boravka učenika u školama stvorili institucionalni okvir za organizaciju vremena ženama u okviru obitelji kako bi se mogle posvetiti drugim aktivnostima, prije svega poduzetništvu. Neka ovaj Kongres bude svojevrsna poveznica ženama da se odluče za poduzetništvo te za aktivan politički i društveni angažman - poručila je Martinčević.
Kongresu je prisustvovala i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić , župan Šibensko–kninske županije, ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk te mnogi drugi.
U izložbenom dijelu Kongresa predstavio se i Tehnološki park Varaždin, OPG Andreja Petrović, OPG Orešković, Alhena j.d.o.o. te tvrtka Evenio d.o.o.

Galerija slika