Varaždinskim umirovljenicima i osobama s invaliditetom „uskrsnica“ od 50 eura

vv | 9.2.2024. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe, koja je održana u petak u sjedištu varaždinske gradske uprave u palači Patačić, najavljena je isplata „uskrsnica“ varaždinskim umirovljenicima i osobama s invaliditetom.

Na sjednici, kojoj je nazočio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, najavljeno je da će Grad Varaždin isplatiti „uskrsnice“ u iznosu 50 eura umirovljenicima čija ukupna mirovinska primanja (inozemna mirovina i hrvatska mirovina) ne premašuju limit od ukupno 420 eura za mjesec prosinac 2023. godine.

Uskrsnicu će dobiti i osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine Hrvatskog zavoda za socijalni rad - Područne službe Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin, a imaju prebivalište na području Grada Varaždina.

U proračunu Grada Varaždina ukupno je osiguran iznos od 226.000,00 EUR za isplatu Uskrnica.

Riječ je o 3776 umirovljenika, zatim 85 osoba koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin te 659 korisnika osobne invalidnine Hrvatskog zavoda za socijalni rad Varaždin.

O datumima isplate „uskrsnice“ Grad Varaždin će naknadno obavijestiti građane nakon dogovora s Hrvatskom poštom.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković najavio je također da će se razmotriti mogućnost povećanja cenzusa za isplatu „božićnice“ umirovljenicima, čime će se omogućiti da još više varaždinskih umirovljenika primi tu jednokratnu novčanu pomoć.

Na sjednici, kojoj je predsjedao Vladimir Kozjak bilo je riječi i o realizaciji besplatnog prijevoza varaždinskih umirovljenika javnim gradskim prijevozom bez obzira na iznos mirovine.

Također je najavljen izlet za zainteresirane umirovljenike tijekom rujna a zamjenik gradonačelnika Marković također je predložio da se što većem broju umirovljenika omogući prijavljivanje za izlet podizanjem cenzusa visine mirovine. Članovi povjerenstva također su dobili informaciju o objavi Javnog poziva za prijavu projekata i programa udruga koji se provodi putem online obrasca.