Varaždinski vijećnici sa 13 glasova "za" podržali privremeno financiranje Grada

| 30.12.2016. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je jučer "pao" prijedlog proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu, večeras su vijećnici na izvanrednoj sjednici sa 13 glasova "za" i 8 "protiv" podržali odluku o privremenom financiranju Grada Varaždina.

Sjednici je nazočio 21 vijećnik, a privremeno financiranje podržalo je troje HNS-ovih vijećnika, dvoje SDP-ovih, HSU-ova Katica Darabuš, dvoje laburista, nezavisni Dražen Vincek, Danijela Benkus, Zdravko Golub i Robert Podolnjak te HSS-ov Mladen Hižak.
Protiv su bili Zlatan Avar, Stjepan Cepanec, HDZ-ovi Saša Crnčić, Otilija Cvetko te Marijan Cingula, Natalija Martinčević (reformisti) te HSLS-ovi Željko Bunić i Miodrag Pap.

Prema prijedlogu odluke o privremenom financiranju, ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 47.466.501 kunu, a u istom su iznosu planirani i ukupni rashodi i izdaci.

Kako je pojasnila pročelnica za financije Mirela Ivanković, u razdoblju privremenog financiranja ne smiju se preuzimati nove financijske obveze niti povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. prosinca 2016. 

Za raspravu se prvi javio HSLS-ov Željko Bunić. Proračun od 47,4 milijuna kuna po njegovom je mišljenju prenizak.

- Po mom bi mišljenju povjerenik bio izdašniji, a možda bi riješio i balirani otpad. Protiv sam ovog prijedloga i nije u redu plaštiti građane da će grad propasti, da će biti tuga i da sunce neće izaći - poručio je Bunić.

I dok se Božidar Kolarić (laburisti) emotivno krenuo opraštati od vijećnika poručivši da mu je to vjerojatno zadnji vijećnički mandat, nezavisni Robert Podolnjak pojasnio je pak da privremeno financiranje znači ograničenje u financiranju novih projekata.

-  Život će se nastaviti odvijati normalno i Gradsko vijeće će nastaviti donositi odluke. Postoji niz odluka koje možemo donositi i očekujem da će vijeće redovito raditi do isteka mandata. Nema potrebe da se opraštamo - napomenuo je Podolnjak, dok je nezavisni Stjepan Cepanec, inače izabran u vijeće s Podolnjakove liste, poručio da gradonačelnik nije želio slušati vijećnike.

- Žao mi je što je došlo do toga, no niste htjeli slušati. Poštujem vas i podržao sam vas što su mi ljudi možda zamjerili, ali sam vam dao priliku. No kada se radi krivo, osoba se mora kazniti. I dijete se mora kazni da bi sutra dobro radilo. No, vi to nemojte shvatiti kao kaznu već kao poticaj da biste radili - sugerirao je Cepanec gradonačelniku.

HDZ-ova Otilija Cvetko osvrnula se pak na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj nije izglasan proračun.

- Prijedlog proračuna nismo vidjeli sve do početka sjednice što je presedan u kratkoj varaždinskoj demokraciji. Neozbiljno je što se temeljni dokument pokušao donijeti na način kako su jučer pokušali SDP i HNS. Također, neodgovorno je da vijećnici SDP-a nekoliko sati prije sjednice uvjetuju usvajanje proračuna usvajanjem njihovih želja. Zašto se čekalo do zadnjeg dana? Grad ne može biti taoc koalicijskih razmirica SDP-a i HNS-a, a usvajanje amandmana bila je predstava za javnost i pravi razlozi za svibanjske lokalne izbore. Apeliram na aktualnu vlast da prestane plašiti građane jer su isključivi krivac za ovo stanje u gradu HNS i SDP - istaknula je Cvetko.

Natalija Martinčević (reformisti) privremeno financiranje nije podržala s obrazloženjem da ne vjeruje gradonačelniku i njegovim suradnicima obzirom na dosadašnje iskustvo.

Marijan Cingula mišljenja je pak da su vijećnici trebali kazniti sami sebe.

-  Morali bismo kazniti sebe kao članove vijeća jer nismo donosili dobre odluke, četiri godine smo propuštali kazniti lošu vlast i nismo uskratili povjerenje nijednom proračunu sve do ovog posljednjeg. Jesmo li se tek sada ohrabrili i progledali? Možda, neki su gledali i ranije, neki se bojali tada, neki i sada...Kao vijeće morali bismo biti kažnjeni jer ne zaslužujemo mandat do kraja. Ne smijemo podržati odluku o privremenom financiranju i ovo je zadnji čas da se kaže da su vladajuće strukture u Varaždinu pokvarene i nanose štetu te da ih treba promijeniti - poručio je Cingula, dok je Zlatan Avar napomenuo da je opozicija bio cijelo vrijeme te da će to i ostati.  

Označeno u