Varaždinski stolnoteniski klub Starr progovorio o vrijeđanju kineskog sportaša u Dubrovniku

MGA/VV | 17.2.2020. u 18:05h | Objavljeno u Aktualno

- Hrvatskog državljana kineskog podrijetla Tana Ruiwua navijači dubrovačkog Libertas Marinkolora na Facebooku su proglasili „koronašem” neukusno tako aludirajući na Corona virus koji prijeti svijetu i od kojeg su do sada u Kini umrle stotine ljudi. Tan Ruiwu traži javnu ispriku STK Libertas - objavili su iz STK Starr te opisuju sva vrijeđanja i prijetnje koje kineski, ali i drugi stolnotenisači stranog podrijetla, redovito doživljavaju u Dubrovniku:

- Nakon derbija domaćeg stolnoteniskog prvenstva i sportske utakmice između domaćina dubrovačkog STK Libertas Marinkolor i varaždinskog STK Starr, koja je trebala biti primjer kvalitete i navijanja, ujedno i festival vrhunskog sportskog nadmetanja, tijekom odigravanja utakmice neprimjerenim i nedopustivim komentarima ispod razine dostojanstva čovjeka u prijenosu susreta uživo na službenim stranicama dubrovačkog kluba pojedinci su vrijeđali igrača Starra Kineza Tana Ruiwua, inače hrvatskog državljana. Time nisu narušeni samo međuklupski odnosi između ova dva stolnoteniska kluba, već su u upit stavljeni i prijateljski odnosi između Hrvatske i Kine pogotovo u vrijeme kada kineski tvrtke i radnici nedaleko Dubrovnika obavljaju građevinske radove od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku gradeći Pelješki most.

Naime, kada su Dubrovčani uvidjeli da će subotnji susret 3. kola stolnoteniske HEP Superlige u maloj dvorani Gospino Polje opet izgubiti od Varaždinaca, među komentarima prijenosa susreta na službenoj stranici Kluba osvanule su neprimjerene riječi trenera STK Libertas Marinkolor Marka Habijanca: „ajmo Šurba, sredi još jedan virus...” ili „strašna serva, Coronka...”, ili „ovaj nije domovine sin kojim se predstavlja” (op.a. misleći pritom na Tana). Izvjesni Tvrtko Matić Kotromanić komentirao je: „Sad ce tata odradit peti mec protiv Corona Virusa. Ajmo Surba”.

Varaždinski STK Starr već je naviknut na neprimjerena vrijeđanja od strane vodstva i navijača dubrovačkog Libertas Marinkolora, što se itekako vidjelo i tijekom njihova posljednja dva gostovanja u Varaždinu prošle godine, kada je predsjednik dubrovačkog stolnoteniskog kluba Marinko Matulović nakon višestrukih upozorenja od strane službenih osoba na neprimjereno ponašanje i navijanje iz varaždinske Arene ispraćen od osoba iz osiguranja susreta. 

Ova jednosmjerna netrpeljivost prema Varaždincima postoji još od 2016. godine, kada su osim Varaždinaca Redjepa, Šanteka, Horvata i tada Japeca (koji je danas igrač STK Libertas Marinkolor) igrali i nehrvatski igrači - Kinez iz Wuhana Zeng Jia, i Britanci Sam Mabey te četverostruki svjetski ping-pong prvak Andrew Baggaley, koji je grubo izvrijeđan u Dubrovniku napustio STK Starr i nikada više u Hrvatskoj nije nastupio. Nakon toga su se animozitet i netrpeljivost povećali jer je 2018. godine STK Starr postao državni prvak stolnoteniske HEP Superlige upravo zahvaljujući pobjedi nad Libertasom, pa su na gostujućim utakmicama
Varaždinci slušali različite uvrede i prijetnje od strane uprave i navijača ovoga dubrovačkog sportskog kolektiva, među kojima se osebujnošću prijetnji isticao izvjesni Dado Dado - odnosno glasnogovornik i tajnik dubrovačkog kluba Damir Gleđ.

STK Starr je redovito prilikom odlaska na gostovanja od Hrvatskog Stolnoteniskog Saveza pa i od policije tražio fizičku i psihičku zaštitu, no vrijeđanja, prijetnje i unošenja u lica Varaždincima nisu izostajala. Ovo posljednje gostovanje prošlog vikenda vrh je svih dosadašnjih događanja na utakmicama u Dubrovniku. Dva tjedna uoči varaždinskog domaćinstva U-21 Prvenstva Europe u stolnom tenisu, u susretu u kojem su nastupili svi bivši reprezentativci Hrvatske uključujući i Tana Ruiwua rođenjem Kineza a državljanstvom Hrvata koji je za Republiku Hrvatsku sveukupno osvojio 5 medalja, STK Starr se suočava s ovakvim neljudskim objedama.

Gradonačelnik Varaždina dr. Ivan Čehok u svoje je i u ime grada Varaždina, prijatelja kineskog grada Wuhana koji se nalazi u središtu širenja virusa COVID 19, pismenim putem uputio riječi podrške gradonačelniku Wuhana i kineskom narodu pogođenom ovom epidemijom, a predsjednik STK Starr Ronald Redjep pismeno je pretprošle subote s posljednje stranice Sportskih novosti podržao kineski narod i svog klupskog prijatelja Zenga Jia, koji s obitelji živi u Wuhanu. Obzirom da je svima dobro poznato koliko Kineski narod pati u ovoj izuzetno teškoj situaciji za njih, ali i za i cijeli svijet, predstavlja nepoznanicu otkuda na tako
neprimjeren i neljudski način neki Dubrovčani javno ističu svoju zlu ćud, tim više što tisuće stranih turista među kojima i Kineza, svake godine obilaze taj isti Dubrovnik.

Nakon svega oglasio su i Tan Ruiwu, čije priopćenje donosimo u cijelosti: 

- Moje je ime Tan Ruiwu i ovim putem tražim javnu ispriku od Marka Habijanca, Branka Golika i Tvrtka Matića Kotromanića temeljem njihovih objeda o mojoj zarazi Corona virusom. 15. veljače 2020. osobno sam igrao protiv Libertas Marinkolora u Dubrovniku obzirom da sam igrač STK Starr. Na službenoj stranici STK Marinkolor na Facebooku susret se pratio uživo. Trojica spomenutih ljudi vrijeđajući me uz video prijenos komentirali su kako sam zaražen Corona virusom, o čemu me je obavijestio moj kineski prijatelj Zhu Guizhi koji je komentare vidio na Facebooku. U privitku ovog pisma nalaze se „screenshot” dokazi s njihovim
optužujućim i vrijeđajućim komentarima. Osjećam se duboko povrijeđenim zbog tih komentara. Ovdje se ne radi samo o vrijeđanju i objedama usmjerenim prema meni osobno već i prema mojoj Domovini. Moja zemlja pati, a moji sunarodnjaci umiru. Previše smo se napatili boreći se protiv Corona virusa. Zato ne mogu prihvatiti da iz ove ljudske tragedije, koja je pogodila Kinu i kineski narod, i tko reagira na ovako neprimjeren način. Iz tog razloga zahtijevam slijedeće:1. Moj manager, predsjednik STK, Starr Ronald Redjep će od STK Libertas Marinkolor tražiti javnu ispriku povodom ovog događaja.
2. Ovu ću informaciju proslijediti Hrvatskom Stolnoteniskom Savezu (HSTS-u) od kojih također tražim javnu ispriku, ukoliko se ne udovolji mom prvom zahtjevu.
3. Legalnim ću procedurama putem svog odvjetnika tražiti pravdu, ukoliko se ne udovolji mojim gore navedenim zahtjevima.
4. I posljednje – raskinut ću sve svoje Ugovore s STK Starr ukoliko ne dobijem satisfakciju u ovom slučaju - piše Tan Ruiwu.


Ronald Redjep navodi kako osim javne isprike igračima, a posebno Tanu Ruiwu i klubu STK Starr od strane navijača, trenera i STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika objavljene na njihovoj Facebook stranici i u javnim medijima, očekuje reakciju od predsjednika STK Libertas Marinkolor ujedno i dopredsjednika HSTS-a Marinka Matulovića. Osim toga, o svemu ovome bit će obaviješteni ETTU. ITTF, IOC, HOO, hrvatska Vlada kao i veleposlanstvo NR Kine u Zagrebu.