Varaždinski gospodarstvenici susreli se s ministricom Martinom Dalić Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski gospodarstvenici susreli se s ministricom Martinom Dalić

M.P./Varaždinske vijesti | 20.12.2016. u 17:03h | Objavljeno u Aktualno

Porezne obaveze, pravna (ne)sigurnost i tržište rada tek su neki od problema s kojima se svakodnevno susreću hrvatski gospodarstvenici. Međutim, dodatan problem u Varaždinskoj županiji predstavljaju i plaće znatno niže od hrvatskog prosjeka.

Ukazali su na to potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić varaždinski gospodarstvnici prilikom prošlotjednog okruglog stola u Županijskoj komori Varaždin. Okrugli stol na temu "Unaprijedimo poslovno okruženje – prijedlozi hrvatskoga gospodarstva za unaprjeđenje poslovnog okruženja" nakon Karlovca je na inicijativu Dalić te u suradnji sa Županijskom komorom Varaždin organiziran i u Varaždinu s ciljem da gospodarstvenici predlože što treba učiniti kako bi se poboljšalo poslovno okruženje i ukažu nadležnim institucijama na prepreke koje muče gospodarstvo.

- Varaždinska županija jedna je od najrazvijenijih i jedna od najizvoznijih županija koji čini oko sedam posto ukupno izvoza RH. Iako je situacija ovdje dobra, zasigurno postoje prepreke koje muče gospodarstvenike. Vlada i potporne institucije poput HGK moraju ući u problem njihova rješavanja i dobro je što je napravljena reforma poreznog sustava iako to nije jedino što može povući gospodarstvo prema naprijed - naveo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Ističe kako treba smanjiti državnu administraciju i profesionalizirati je, no potrebne su i reforme u pravosuđu zbog neujednačenosti prakse sudovanja koje tjeraju inozemne investitore. Istovremeno, obrazovanje bi trebalo pratiti tržište rada, a treba pojačati i ulogu HBOR-a kao državne banke koja bi kreditirala projekte koji su od interesa za RH.

Ministrica gospodarstva ističe kako je Vlada u posljednja dva mjeseca nizom mjera poput porezne reforme, državnog proračuna te izmjenama Zakona o javnoj nabavi, pokazala kako im je fokus gospodarstvo.

- Do konca 2016. godine donijet ćemo mjere za smanjivanje administrativnog i regulativnog ograničenja u području zaštite na radu, sanitarno-zdravstvenih uvjeta, posredovanja u prometu nekretninama te dijelu otvaranja poduzeća. Mjere o kojima govorim i koje ćemo provoditi u prvoj polovici iduće godine rezultat su dugotrajnog procesa dogovaranja i koordinacije više ministarstava - navela je Dalić dodavši da će Vladi predložiti da se poslije Nove godine krene u proces daljnjeg smanjenja poreznih nameta.

Označeno u