Varaždinski Crveni križ osigurao defibrilatore za Varaždin i 10 općina Foto: GDCK Varaždin

Varaždinski Crveni križ osigurao defibrilatore za Varaždin i 10 općina

VV | 4.7.2021. u 19:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kako bi se povećala sigurnost svih mještana na području svojeg djelovanja, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin donira poluautomatski vanjski defibrilator (AVD/AED) svim jedinicama lokalne samouprave s područja djelovanja GDCK Varaždin; grad Varaždin i općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Osim donacije samih uređaja s pripadajućim ormarićima, GDCK Varaždin će provesti i besplatnu edukaciju određenog broja osoba/laika s tih područja kako bi se osposobili za rukovanje u slučaju potrebe.

AVD uređaj je jednostavan, prenosivi električni uređaj koji se koristi za defribrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja. Uređaj automatski analizira srčani ritam, a u slučaju potrebe preporučuje defribrilaciju. AVD uređaj isporučuje preporučeni električni šok kojim se srcu isporučuje kontrolirana električna energija s namjerom da se uspostavi srčana funkcija. U tijeku svog rada koristi glasovne, zvučne i tekstualne upute. Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen.

Svaka općina i grad odlučit će gdje će postaviti AVD uređaj tako da bude javno dostupan i na frekventnom mjestu.

gdck_varazdin_avg_KNEGINEC.jpg

gdck_varazdin_avg_PETRIJANEC.jpg

gdck_varazdin_avg_VIDOVEC.jpg