Varaždinska županija tuži Hypo banku zbog poduzetničkih kredita Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

Varaždinska županija tuži Hypo banku zbog poduzetničkih kredita

M.P./Varaždinske vijesti | 16.4.2016. u 12:39h | Objavljeno u Aktualno

Jamstvo za poduzetničke kredite koje je resorno ministarstvo posredstvom Varaždinske županije plasiralo poduzetnicima središnje je pitanje parnice koju je Varaždinska županija započela protiv Hypo Alpe-Adria banke.

Županija i banka sklopile su ugovor o suradnji na temelju kojeg su odobravani krediti tijekom 2002. i 2003. godine. Iako je banka dobila mogućnost naplate iz županijskoga garancijskog depozita tek u slučaju da dužnik i jamac ne vrate kredit, garancija je aktivirana i naplaćeno je milijun kuna, sumnjaju u Županiji, bez da se prethodno pokušala naplatiti od dužnika i njihovih jamaca. Uza sve to, potraživanje nije prenijeto na Županiju, koja bi ih potom pokušala naplatiti od korisnika, odnosno jamaca.

Banka je prije spora obavijestila da se tek djelomično namirila od korisnika kredita tijekom stečajnog postupka nad njima, ali nijednom ispravom nije se iskazala o nastavku postupka prema jamcima. Prema ugovoru s bankom, Županija bi bila u poziciji nastaviti naplatu tražbine od jamaca da je banka pravodobno započela postupke prema njima – kazala je opunomoćenica Županije.

Sud je prihvatio njen i prijedlog banke, ali i od društva H-abduco, na koji je banka prenijela dio potraživanja, zatražio predaju isprava o provedenom postupku prisilne naplate za povrat kredita.