Varaždinska županija treća po stopi odvajanja otpada u Hrvatskoj Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždinska županija treća po stopi odvajanja otpada u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 2.8.2023. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u srpnju godišnje izvješće o komunalnom otpadu i stopi odvojenog prikupljanja otpada namijenjenog za oporabu i recikliranje za 2022. godinu.

Kako se navodi, u Hrvatskoj se svake godine povećava količina komunalnog otpada, a kontinuirano rastu i stope oporabe i recikliranja. No, unatoč pozitivnim trendovima postavljeni ciljevi u zbrinjavanju otpada ipak nisu zadovoljeni.

Kada je riječ o odvajanju otpada, stopa odvojeno sakupljenog komunalnog otpada (sve vrste komunalnog otpada osim miješanog komunalnog otpada) dosegnula je 46 posto, što je tri posto više nego 2021. No unatoč rastu, ostali smo daleko od postavljenih ciljeva.

Naime, Hrvatska se obvezala da će do 2020. godine odvojeno prikupljati polovicu otpada, a do kraja 2022. godine već smo trebali biti na stopi od 60 posto.

U izvješću se napominje da je u posljednje dvije godine dinamika porasta stope odvojenog sakupljanja nešto sporija, a jedan od glavnih uzroka su nečistoće koje su u značajnom udjelu prisutne u odvojeno sakupljenom otpadu, posebice u biootpadu, koji se u tom slučaju kategorizira kao miješani komunalni otpad.

Uz nedovoljno odvajanje otpada, još uvijek preveliki dio odvojenog otpada završava na odlagalištima otpada. Tako je u 2022. godini samo 34 posto sakupljenog otpada oporabljeno. Usprkos kontinuiranom povećanju, još uvijek smo daleko od cilja koji sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i Okvirnoj direktivi o otpadu iznosi 50 posto.

Kako stoji Varaždinska županija?

Velike su razlike u stopi odvajanja otpada po županijama i gradovima. U pravilu županije u sjevernom dijelu Hrvatske postižu znatno bolji rezultati dok županije na jugu zaostaju. Najveće stope oporabe bilježe se za Međimursku županiju (55 posto), Koprivničko-križevačku županiju (50 posto) i Varaždinsku županiju (47 posto).

Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2020_-_OTP_Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2022_-_stopa_odvajanja.jpg

(izvor: Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. godinu)

Županije s najnižim vrijednostima stope oporabe su i dalje Ličko-senjska županija (22 posto), Dubrovačko-neretvanska županija (24 posto) i Splitsko-dalmatinska županija (25 posto).

Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2020_-_OTP_Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2022_stopa_odvajanja_karta.jpg

U Varaždinskoj županiji u 2022. godini ukupno je prikupljeno 30.238 t komunalnog otpada, od čega je 29.062 t prikupio davatelj javne usluge, a 1.176 t u reciklažnim dvorištima.

Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2020_-_kolicine_otpada.jpg

Što se tiče ukupne količine nastalog komunalnog otpada, koje su procijenjene na način da su dodatno utvrđene količine pribrajane količinama sakupljenog otpada u okviru javne usluge, putem spremnika na javnim površinama, kroz sustav povratne naknade u reciklažnim dvorištima i putem trgovine na malo, a uzimajući u obzir udio županije u ukupnom komunalnom otpadu, u Varaždinskoj županiji je bilo 45.582 t komunalnog otpada.

Količina otpada po stanovniku u 2022. godini na nacionalnog razini iznosi 474 kg/stanovniku. Veća vrijednost kilograma otpada po stanovniku od onih iz prethodnih godina, osim činjenicom da je porasla ukupna količina nastalog komunalnog otpada, objašnjava se i korištenjem popisa stanovnika iz 2021. godine koji je rezultirao značajno nižim vrijednostima od procjena stanovnika Eurostata koje su se koristile u prethodnim godinama.

U Varaždinskoj županiji, uz ukupne količine nastalog komunalnog otpada (45.582 t) i 160.264 stanovnika (popis 2021.), količina otpada po stanovniku iznosi 284 kg.

Ludbreg među najboljim gradovima

Samo četiri grada u Hrvatskoj bilježe stopu odvajanja iznad 50 posto, pri čemu i dalje uvjerljivo prednjači Prelog, u kojem se odvaja čak 66,4 posto komunalnog otpada. Željenu stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada premašili su još Koprivnica, Krk i Osijek.

Nadomak ciljanom postotku, sa 48,6 posto odvojeno prikupljenog otpada je i Ludbreg, koji se tako našao na petom mjestu najuspješnjih gradova.

10-najboljih-gradova_stopa_odvajanja_otpada_2022.jpeg

(izvor: Grad Ludbreg)

Među svim općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji najveću stopu odvojeno prikupljenog otpada ima Martijanec.

mingor_Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2020_-_OTP_Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2022_godinu_varazdinska_zupanija_gradovi_i_opcine.jpg

(izvor: Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. godinu)

Kamo ide otpad?

U izvješću se daje i pregled prijavljenih podataka davatelja javne usluge o tijeku miješanog komunalnog otpada po pojedinim JLS za 2022. godinu, a izdvojili smo podatke za Varaždinsku županiju.

Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2020_-_odlagalista_varazdinska_zupanija_gradovi_i_opcine.jpg

Izvjesce_o_komunalnom_otpadu_za_2020_-_odlagalista_varazdinska_zupanija_gradovi_i_opcine_-_napomene.jpg