Varaždinska županija po broju udomitelja nekad vodeća u Hrvatskoj, a danas ih sve manje Foto: Ilustracija/Pixabay

Varaždinska županija po broju udomitelja nekad vodeća u Hrvatskoj, a danas ih sve manje

VV | 18.4.2021. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Kao jedan od glavnih problema s kojima se susreću u Udruzi Zipka, koja ima 60-ak članova je sve manji broj obitelji spremnih na udomiteljstvo.

- Dok je nekada Varaždinska županija po broju udomitelja bila vodeća u Hrvatskoj, sada je sve manje obitelji koje su spremne na udomiteljstvo, a nažalost, to je prisutno i u ostalim dijelovima Hrvatske. To je posljedica toga što udomitelji i udomljena djeca u socijalnoj politici nisu imali nikakav prioritet, nemaju prave podrške, obeshrabreni su i diskriminirani - tvrdi Stana Vereš, tajnica udruge.

Kao jedan od primjera, navela je da se opskrbnina za potrebe udomljene djece nije mijenjala od 2007. godine dok su troškovi života i potrebe djece u tom periodu narasli.

- Za djecu školskog uzrasta udomitelji primaju 2.000 kuna, a za studente 1.800 kuna, što je nepravedno. Mjesečni džeparac ostvaruju sva djeca bez obzira na dob u iznosu od 100 kuna, što nije primjereno njihovim potrebama. Udomljena djeca s težim zdravstvenim teškoćama, koja u biološkoj obitelji ostvaruju prava na majku njegovateljicu, osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu, ulaskom u udomiteljstvo ta prava ne mogu ostvariti, a njima su potrebne i dodatne rehabilitacije i terapije, koje onda snose udomitelji. To je diskriminacija udomljene djece i o tome smo upoznali i Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom - navela je Vereš.

Dodaje kako su u Zakonu o udomiteljstvu loše uređena i prava udomitelja.

- Primjerice, postoji kategorija udomitelja kojima je to zanimanje, a prema zakonu to mogu biti samo osobe koje su VSS društvenog usmjerenja i koje ostvaruju pravo na naknadu od 5700 do 6000 kuna za brigu o jednom djetetu s težim zdravstvenim teškoćama. Takvih udomitelja nema! No, mi imamo tradicionalne udomitelji sa SSS koji brinu o takvoj djeci i ne mogu ostvariti takve naknade, te smatramo da su oni time diskriminirani. Osim toga, njihova plaća je manja od minimalne zagarantirane plaće u Hrvatskoj - upozorava Vereš i dodaje kako traže da se i udomiteljima, poput umirovljenika, uvede covid dodatak, s obzirom na cjelokupni angažman i troškove koje imaju zbog školaraca koji zbog aktualne pandemije koronavirusa nastavu prate online.

- Početkom prošlog tjedna ministra Aladrovića smo na sastanku upoznali sa svim problemima u udomiteljstvu i on u potpunosti shvaća trenutačnu situaciju. Rekao je kako uopće nema potrebe puno o tome razgovarati jer shvaća probleme i potrebe. U tom pogledu, izradit će se Akcijski plan za aktivnosti koje treba provesti, kako bi se poboljšali uvjeti za udomitelje. Doista se nadamo da će se izmjenom Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o udomiteljstvu u kojem ima niz nelogičnosti napokon riješiti gorući problemi - istaknula je Vereš.