Varaždinska županija objavila natječaj za stipendije i poziv za sufinanciranje prijevoza Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždinska županija objavila natječaj za stipendije i poziv za sufinanciranje prijevoza

Varaždinske vijesti | 18.10.2022. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija danas je, 18. listopada, objavila dva važna natječaja za studente i učenike: Natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2022./2023. te Javni poziv redovitim studentima s prebivalištem na području županije za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova prijevoza za akademsku godinu 2022./23.

Stipendije se učenicima i studentima dodjeljuju u tri kategorije: za uspješnost, zatim učenicima i studentima slabijeg socioekonomskog statusa te stipendije za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju. Za svaku kategoriju stipendija bit će utvrđena posebna rang lista, koja se objavljuje na internetskoj stranici Županije.

Novost je da su stipendije povećane, i to drugu godinu zaredom. Učenici će dobivati po 65 eura ili 489,74 kune mjesečno (dosad 400 kuna), a studenti 130 eura ili 979,49 kuna mjesečno (dosad 800 kuna).

Uz to, novost je da se od ove godine učenici od prvog do četvrtog razreda srednjih škola mogu prijaviti za stipendije u kategoriji uspješnosti, a isto se tako srednjoškolci od 1. razreda mogu prijaviti u kategoriji slabiji socioekonomski status. Također, za zanimanja od posebnog interesa od ove godine se mogu javiti i studenti od prve godine studija.

Prijave se zajedno s dokumentima utvrđenima natječajem mogu podnijeti putem online prijave na službenim web stranicama Varaždinske županije www.vzz.hr ili putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije.

Rok za podnošenje prijava je 2. studenoga 2022. godine.

Online prijava, uvjeti te dokumenti za prijavu objavljeni su na internetskim stranicama Varaždinske županije:
https://www.vzz.hr/natjecaji/natjecaj-za-dodjelu-stipendija-varazdinske-zupanije-za-skolsku-akademsku-godinu-2022-2023.html

Danas je objavljen i Javni poziv redovitim studentima s prebivalištem na području županije za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova prijevoza za akademsku godinu 2022./23.

Javni poziv će biti otvoren do 20. studenoga 2022. godine, a prijava i dokumentacija dostavljaju se isključivo poštom s naznakom za „prijevoz studenata“ na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin.

Pravo na prijavu ostvaruju redoviti studenti s preddiplomskog sveučilišnog, stručnog, integriranog preddiplomskog i diplomskog, diplomskog sveučilišnog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu. Uvjet je da imaju prebivalište na području Županije najmanje 12 mjeseci u trenutku predaje prijave za ostvarivanje prava na sufinancirani prijevoz, a da je udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta studiranja veća od 5 kilometara.

U odnosu na prošlu akademsku godinu, novost je da redoviti studenti koji koriste željeznički prijevoz ostvaruju neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području RH. Sukladno Zaključku Vlade RH o prihvaćanju pilot-projekta povoljnijega javnog željezničkog prijevoza studenata, jedinstvena cijena mjesečne karte iznosi 75 kuna, pri čemu studenti plaćaju 50 kuna za mjesečnu kartu, a razliku snosi Varaždinska županija.

Što se tiče autobusnog prijevoza, promjena nema. Studenti koji studiraju na području Varaždinske županije, Međimurske županije i Koprivničko-križevačke županije te oni koji imaju prebivalište na području Općine Breznica i Breznički Hum, a studiraju u Gradu Zagrebu, ostvaruju pravo na dodjelu pokaznih mjesečnih karata za autobusni prijevoz.

Studenti koji studiraju u Gradu Zagrebu, odnosno u ostalim mjestima na području Hrvatske pravo na sufinancirani prijevoz ostvaruju kroz dodjelu 4 vozne karte mjesečno za sredstva javnog autobusnog linijskog prijevoza. Konačno, studenti koji studiraju u inozemstvu ostvaruju pravo na 100 kuna mjesečno za razdoblje od studenog do lipnja tekuće akademske godine.

Studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili pravo na sufinancirani prijevoz dostavljaju samo potvrdu o redovitom upisu u tekuću akademsku godinu, a svi ostali čitko ispunjeni obrazac prijave, potvrdu o redovitom upisu u tekuću akademsku godinu i presliku osobne iskaznice. Oni koji studiraju u inozemstvu, osim navedenog, dostavljaju i presliku kartice žiroračuna.

Javni poziv objavljen je na stranicama Varaždinske županije na linku:
https://www.vzz.hr/pozivi/javni-poziv-redovitim-studentima-s-podrucja-varazdinske-zupanije-za-podnosenje-prijava-za-ostvarivanje-prava-na-financiranje-troskova-prijevoza-za-akademsku-godinu-2022-23.html