Varaždinci i ove godine, po 334. puta, na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždinci i ove godine, po 334. puta, na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

VV | 14.6.2023. u 19:22h | Objavljeno u Aktualno

Zavjetno hodočašće Varaždinaca Majci Božjoj Bistričkoj ove godine održat će se po 334. puta, i to u subotu 1. srpnja. Hodočašće će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a organizira ga župa sv. Nikole biskupa u Varaždinu, objavila je Varaždinska biskupija.

Subota, 1. srpnja
Hodočašće započinje u subotu 1. srpnja u tri sata u noći blagoslovom hodočasnika u varaždinskoj katedrali, nakon čega će pješaci krenuti u Mariju Bistricu prema uobičajenom planu putovanja. Prolazit će kroz Trg slobode, Kapucinski i Vidovski trg, kroz Jalkovečku ulicu prema Beretincu i do Belskog dola gdje je malo odmorište. Hodočašće se nastavlja preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle u 14:00 sati započinje zajednička svečana procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke, kamo se stiže oko 15:00 sati. Prvog dana hodočašća bit će prilika za svetu ispovijed od 15 do 19 sati, sveta misa u crkvi "Bl. Alojzija Stepinca” na otvorenom slavit će se u 19 sati, a u 21 sat bit će se pobožnost "Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na Kalvariji.

Nedjelja, 2. srpnja
U nedjelju, 2. srpnja u 9 sati, bit će pobožnost križnoga puta na Kalvariji s početkom u 9 sati. Zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom slavit će se u 11 sati. Za vjernike koji će se pješacima pridružiti u nedjelju, organiziraju se autobusi čiji je polazak iz Varaždina u 6 sati. Povratna karta u iznosu od 8 € može se kupiti na autobusnom kolodvoru do petka 30. lipnja (ujedno i za pješake koji se vraćaju autobusom). Na povratku autobusi kreću iz Marije Bistrice u 16 sati, nakon oproštajne procesije u bistričkoj bazilici koja će biti u 15 sati.

Ponedjeljak, 3. srpnja
Zavjetno varaždinsko hodočašće u Mariju Bistricu završava u ponedjeljak, 3. srpnja, svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19:00 sati.