Prvi prosvjed održan je 5. siječnja Foto: VV arhiva

VIDEO: Varaždinci, buđenje! Članovi FB grupe Varaždinsko smeće pozivaju na prosvjed

I.D./Varaždinske vijesti | 30.1.2019. u 11:27h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Facebook grupe "Varaždinsko smeće" objavili su kratki video prvog prosvjeda na Korzu, kojim pozivaju na drugi prosvjed u organizaciji ove Facebook grupe.

Podsjetimo, prvi prosvjed članovi grupe organizirali su 5. siječnja, prije svega revoltirani poskupljenjem odvoza otpada i nezadovoljni dotadašnjim izmjenama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada u Varaždinu. Njihovo nezadovoljstvo nije nestalo ni nakon sastanka 18. siječnja u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, kada su predstavnici grupe Damir Šilec, Matija Mikac i Hrvoje Petrić gradskim čelnicima predali listu zahtjeva i pitanja, koji se uglavnom odnose na javnu objavu podataka i dokumenata vezanih uz otpad.

Članovi FB grupe i u zahtjevima su naveli da prvi prosvjed nije doveo do promjena ili rješenja problema zbog kojih su se građani okupili, ali da je “započeo proces buđenja i aktivacije građana u lokalnim temama”, dok su nakon sastanka najavili “daljnje korake usmjerene na uspostavu pravednijeg načina obračuna usluge odvoza i zbrinjavanja otpada, a jednako tako na ostvarenje transparentnosti rada Grada Varaždina i gradskih firmi”.

Novi prosvjed, nazvan "Varaždinci, buđenje", održat će se ove subote, 2. veljače, u 11 sati na Korzu. Objavljen je i letak kojim sve nezadovoljne građane pozivaju da im se pridruže.

prosvjed_poziv_budjenje_varazdin.jpg

- Dižu cijene bez pitanja kako živimo, sigurni u tišinu s naše strane. Već godinama ugroženo je zdravlje nas i naše djece zbog bala koje ne rješavaju. Kad tražimo odgovore, ignoriraju nas, omalovažavaju ili ušutkavaju. Skupimo se, dosta je šutnje! Bez straha dignimo svoj glas protiv loših odluka onih koje smo birali, za bolje sutra našeg grada i svih nas! - navodi se na letku.

- Omaložavanje građana okupljenih oko Facebook inicijative "Varaždinsko smeće" nakon što su jasno i glasno uputili apel vladajućima oko nelogičnosti u naplati odvoza smeća potaknulo je okupljene na novu, još žustriju reakciju. Dokument (prilog) koji mu je predan osobno nakon prvog prosvjeda varaždinski je gradonačelnik olako odbacio i tako dodatno produbio probleme koji su mu prezentirani, a tiču se šire varaždinske javnosti koja uredno isplaćuje plaće gradskim firmama. Iako je inicijativa iznjedrila prava pitanja, pa čak i moguća rješenja, naš gradonačelnik izabrao je predstavljati samo one koji od njegove vladavine imaju direktnu korist. U subotu 2. 2. na prosvjed na Korzu se pozivaju svi ljudi kojima je dosta nelogičnosti i bahatosti vladajućih struktura, a također i oni koji su svjesni da ekološka bomba na ulasku u grad predstavlja opasnost neviđenih razmjera. Politici smo dozvolili da s lakoćom upravlja našim teško stečenim novcem bez da smo se pobrinuli za mehanizam koji bi obuzdao ovakvo ponašanje. Sada, kad nam je voda stigla do ušiju, vrijeme je da se zapitamo na što i kako se troši naš novac, i jesmo li onima koji tek dolaze dobar primjer. Ovim prosvjedom šaljemo poruku našim sugrađanima da borba nije gotova sve dok postoji i jedan čovjek željan promjene. Probudi se i prosvjeduj - poručili su danas iz FB grupe Varaždinsko smeće.

 

Video sadržaj