Sastanak Grada i prosvjednika; Grad o proceduri, a "Varaždinsko smeće" i dalje želi odgovore

| 18.1.2019. u 20:30h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, te direktor Varkoma Željko Bunić razgovarali su danas s predstavnicima grupe građana koji su na društvenim mrežama te na nedavnom prosvjedu zatražili odgovore na pitanja o zbrinjavanju smeća u Varaždinu.

- Predstavnici Grada Varaždina saslušali su njihove prijedloge i primjedbe, te u dvosatnom razgovoru u uredu gradonačelnika dali informacije o rješavanju problema smeća u Varaždinu. Za ostale primjedbe i prijedloge, rečeno je poslije sastanka, građani će se obratiti poduzeću Čistoća. Također, za  tražene dokumente poštivat će se procedura u skladu sa zakonskim uvjetima pribavljanja dokumenata, odnosno pravu na pristup informacijama. Sukladno zakonskim propisima gradske službe i dalje će ostati na raspolaganju građanima kako bi dobili sve potrebne informacije – stoji u izjavi koju je poslao Grad Varaždin uz naglasak da je poželjno uključivanje građana u procese donošenja odluka posredstvom javnog savjetovanja što je propisano statutom i poslovnikom Grada Varaždina.

Odmah nakon Grada, stiglo je priopćenje s druge strane tj. od predstavnika Facebook grupe "Varaždinsko smeće", a autor teksta je Hrvoje Petrić. 

"Na poziv predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damira Habijana, upućen 'prosvjednicima' putem medija, održan je danas sastanak u Gradskoj vijećnici. Na sastanku su, osim domaćina, ispred Facebook grupe „Varaždinsko smeće“ sudjelovali Damir Šilec, Matija Mikac i Hrvoje Petrić te gradonačelnik Ivan Čehok i direktor „Varkoma“ Željko Bunić. Pozvanog direktora „Čistoće“ Davora Skrozu gradonačelnik je ispričao uz objašnjenje 'da nije siguran da li bi se mogao kontrolirati nakon svih uvreda koje je pretrpio na grupi'. 

Sam dvosatni sastanak predstavnici građana započeli su predajom potpisanih izjava u kojima su izjavili da nisu sudjelovali u uvredljivim diskusijama skriveni iza anonimnih FB profila. Na traženje da njihovi sugovornici također potpišu izjave istog sadržaja, to su učinili g. Bunić i g. Habijan, dok je g. Čehok izjavu odbio potpisati. 

Sastanak je protekao bez mnogo povišenih tonova i napetosti,  a predstavnici građana predali su prisutnim predstavnicima Grada i Varkoma dokument u kojem su sažeta sva pitanja i prijedlozi građana iznijeti u FB grupi tijekom proteklog tjedna. Predstavnici građana naročito su istaknuli svoju želju da ovaj sastanak bude početak transparentnog dijaloga između Grada i građana. S druge strane, vrlo brzo postalo je jasno da na strani Grada ne postoji iskren interes da se daju odgovori na postavljena pitanja. Predstavnici građana upućeni su na ranije provedena savjetovanja i formalni postupak donošenja odluka u Gradskom vijeću. Gradonačelnik je također napomenuo da bi odgovaranje na postavljena pitanja njemu i njegovim suradnicima oduzelo previše vremena. Stoga ocjene predstavnika Grada da je sastanak bio konstruktivan ocjenjujemo promašenima. Smatramo da savjetovanja, na kojima nije sudjelovao gotovo nitko, a sadržaj istih nije prezentiran na način da potaknu građane na smislenu raspravu ne predstavlja demokratske standarde koje bi trebalo prakticirati.

Sastanak je zaključen uz ponovljeno traženje predstavnika građana da Grad i pravne osobe u kojima Grad ima većinski udio, dostave tražene podatke u roku 15 dana, a kalkulaciju na temelju koje je određen fiksni dio cijene odvoza otpada u roku pet dana. 

Ako i ovo, vrlo detaljno i argumentirano traženje informacija ostane bez rezultata, sa svim članovima FB grupe „Varaždinsko smeće“ poduzet će se daljnji koraci usmjereni na uspostavu pravednijeg načina obračuna usluge odvoza i zbrinjavanja otpada, a jednako tako na ostvarenje transparentnosti rada Grada Varaždina i gradskih firmi." - stoji u priopćenju.

Označeno u